POLITIČARA ĆETE UHVATITI U LAŽI U PRVIH 5 SEKUNDI! Burazor: Ovo su znaci koji ih odaju! JEDAN DETALJ JE VAŽAN NAJVEĆIM LIDERIMA
Foto: Kurir TV

govor tela

POLITIČARA ĆETE UHVATITI U LAŽI U PRVIH 5 SEKUNDI! Burazor: Ovo su znaci koji ih odaju! JEDAN DETALJ JE VAŽAN NAJVEĆIM LIDERIMA

Politika -

Emocije je često teško sakriti a one su na našem telu itekako vidljive, pogotovo kada su jake, kada osećam ushićenje, radost ali se spremamo i da izgovorimo laž. Uravo se zato kaže da govor tela može da kaže više nego 1.000 izgovorenih reči.

Piter Kolet, bivši profesor na Oksfordu smatra da ni brojni saveti, ni pouke, ni vežbanja neće potpuno dovesti do usklađivanja izraza lica ili pokreta ruku s govorom osobe koja zna da ne govori istinu.

Psiholozi su skloni da uporede nemi govor političara s pokeraškim licem, malim nehotičnim tikovima koje načini kockar kada dobije dobru kartu, pri čemu ga protivnik posmatra.

To može biti malo pomicanje usnom, položaj tela ili nešto slično. Svaki političar, na primer, ima neke prepoznatljive pokrete ili izraze koje uvežbano oko na konferenciji za novinare ili u toku govora može prepoznati kao trenutak iznenađenja ili lakog stresa.

Političari ponekad koriste namerne pokrete i izraze nastojeći da obmanu gledaoce i slušaoce, svesni govora tela. Piter Kolet navodi na oko nevažne kretnje, poput rukovanja, stajanja na crvenom tepihu, činjenice ko prvi prolazi kroz vrata, može otkriti mnogo u vezi s političkim odnosima.

A da li političare zaista može odati govor tela i šta se može zaključiti iz neverbalne komunikacije svih aktera uključenih u rešavanje kosmetskog pitanja, objasnio je u jutarnjem programu Kurir TV Marko Burazor, autor, trener komunikacije i konsultant.

- Pokreti političari su svedeni pred kamerama u prvih nekoliko minuta, tada se skoncentrišu, postave ruke u piramidu, ili svedeno. Ono što dominantni političari prvo rade, to je pojačana teritorijalnost, da imaju više prostora u odnosu na druge. Stave eventualno crvenu kravatu, da pokažu snagu - objašnjava Burazor.

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo je mogu li političari da budu uhvaćeni u laži analizom govora tela.

Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar, Aleksandar Vučić
foto: Kurir TV

- Laž se uvek otkriva u prvih pet sekundi. Treba gledati da li prave pauzu, otežu sa odgovorom i slično. Oni se trude da previše zapakuju odgovor. Često kažem da je istina vrlo dosadna, a laž je veoma kreativna. Mnogo više ima laži nego istine u svim tim razgovora. Zašto se kaže diplomatski odgovor. Zato što je lepo upakovana laž. Prosečan čovek bar 10 puta dnevno izgovori laž - kaže Burazor.

Poseta predstavnika velike petorke bila je na Burazorovom skeneru. Prvo mu je pokazana fotografija Aleksandra Vučića i predsatvnika EU Miroslava Lajčaka.

Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar, Aleksandar Vučić
foto: Kurir TV

- Lajčak je nekako najsvedeniji s govorom tela. Vidi se da se već duže znaju, imaju i normalan privatan odnos. Ne možemo da znamo kakvi su privatni odnosi, svako ko kaže drugačije, nije u pravu. Palčevi nagore oslikavaju ljude koji imaju samopouzdabje, dok se piramida i zvonik preporučuju ako želite da pokažete da držite stvari pod kontrolom - smatra Burazor.

Usledio je snimak rukovanja Aleksandra Vučića i američkog izaslanika Gabrijela Eskobara.

01:24

POLITIČARA ĆETE UHVATITI U LAŽI U PRVIH 5 SEKUNDI! Burazor: Ovo su znaci koji ih odaju! JEDAN DETALJ JE VAŽAN NAJVEĆIM LIDERIMA

- Vidi se čvrst stisak ruke. Predsednik stoji sa Eskobarove leve strane kako priliči domaćinu.

Kad je u pitanju susret sa emisarima velike petorke, Burazor kaže.

- Jasno se vidi ko je iskusan političar, a ko relatvno nov, pa odaje znake nervoze - smatra Burazor.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track