"PRAG JE OKSFORD SLOVENSKIH NARODA" Milutin Ilić čestitao POBEDU češkom predsedniku: Češka i Srbija imaju POSEBNE ODNOSE
Milutin Ilić o srpsko-čehoslovačkom odnosu, Foto: Kurir tv

ujedinitelj

"PRAG JE OKSFORD SLOVENSKIH NARODA" Milutin Ilić čestitao POBEDU češkom predsedniku: Češka i Srbija imaju POSEBNE ODNOSE

Politika -

Nezavisni kandidat sa biračkim jezgrom medju liberalima i u desnom centru, general u penziji, bivši načelik Generalštaba Armije Češke i šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel, pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Češke i osvojio 58,3 odsto glasova.

Nakon prebrajanja svih glasova njegov protivkandidat, bivši populistički premijer i lider opozicione stranke ANO Andrej Babiš, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, osvojio je 41,6 odsto glasova. Žestoka predizborna kampanja stvorila je utisak medju Česima da se radi o dramatičnom izboru i u drugom krugu na birališta je izašlo rekordnih 70,25 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

A šta novi predsednik donosi českoj, ali i evropskoj uniji, voditeljka Olja Lazarević pitala je gosta u studiju, Milutina Ilića, predsednika nevladine organizacije Geopolitikon i nezavisni novinar.

Upoznao je gledaoce sa osnovnim tezama biografije novog predsednika Češke.

01:47

ČEŠKA I SRBIJA IMAJU POSEBNO ODNOSE

- Čestitam gospodinu Pavelu na pobedi i nadam se da će ujediniti češko društvo. On je bivši general, general u penziji koji je zauzimao najbviše pozicije u direktorat u NATO-a, njegova razvojna karijera bila je u vreme Varšavskog ugovora dok je čehoslovačka armija bila u komunističkom svetu, a pripadao je specijalnim padobranskim jedinicama - započeo je i dodao:

- Išao je u diplomatsku školu, koja je bila za ljude koji koriste diplomatski imunitet, a da rade standarndne obaveštajne poslove,pod maskom diplomatskog atašea, koju je nastavio u Vašingtonu - rekao je.

Naglasio je posebno zanimljivim to što je Pavel, 1993. godine bio u zaštitinom bataljonu češčke vojske oko Titove korenice.

- Verovatno će to pomoći što je upoznao Hrvate i Srbe sa ovih prostora, što će biti dodatni poen. Ti naši bratski odnosi i politički interes su najbitniji. Naši biletarni odnosi su u izuzetnoj uzlaznoj putanji. Češka i Srbija imaju posebno odnose i to je dobra putanja za Srbiju - zaključio je Ilić.

Citirao je jednog pravoslavnog sveštenika iz Čehoslovačke autokefalne crkve, rekavši:

- Prag je Oksford slovenskih naroda.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track