MANEVRI OKO ZSO! Drecun: Zajednica bi bila mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod
Foto: Kurir televizija

MANEVRI OKO ZSO! Drecun: Zajednica bi bila mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod

Politika -

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da su svi naknadni predlozi za izgled Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je jasno definisana Briselskim sporazumom, pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine.

Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u institucije Prištine dok se ne formira ZSO, a onda razgovor o evropskom predlogu, rekao je Drecun za RTS.

Briselskim sporazumom je jasno definisano sve oko Zajednice srpskih opština i nema mesta ni za kakve druge predloge, posebno nekih nevladinih organizacija kojima niko nije dao mandat, rekao je Drecun.

Drecun je rekao da predlog statuta koje je uradila nemačka nevladina organizacije Fridrih Ebert smatra pokušajem nemačke politike da se izigra Briselski sporazum kada je reč o ZSO.

Prema njegovim rečima, autorski tekst američkih diplomata Dereka Šolea i Gabriejal Eskobara je korektan i interesantan je stav da ZSO nije u skladu sa Ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana.

Zajednica bi bila institucionalni mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod, da im se osigura bezbedan život i ekonomski razvoj, rekao je Drecun.

Nema članstva Kosova u UN, niti prihvatamo da priznamo lažnu državu Kosovo, rekao je Drecun o predstojećoj sednici parlamenta o francusko-nemačkom planu i "crvenim linijama Srbije".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja