U EVROPSKU UNIJU BI 43 ODSTO GRAĐANA SRBIJE! A evo šta kaže svaki deseti Srbin!
Foto: Shutterstock

Istraživanje Ministarstva za EU

U EVROPSKU UNIJU BI 43 ODSTO GRAĐANA SRBIJE! A evo šta kaže svaki deseti Srbin!

Politika -

Oko 43 odsto građana Srbije bi u ovom trenutku na referendumu glasalo za ulazak u Evropsku uniju, dok bi 33 odsto njih bilo protiv, rezultati su najnovijeg istraživanja Ministarstva za evropske integracije, koje je sprovedeno prvi put nakon dve godine.

Hoće reforme Prema ovim rezultatima, svaki deseti stanovnik zemlje ne zna šta bi odgovorio na pitanje da li je za ulazak Srbije u EU, a svega sedam odsto građana je promenilo mišljenje u odnosu na prethodno ispitivanje i više se ne zalaže za članstvo u EU.

Kada je stigla odluka da Brisel ukida vize Srbiji, podrška građana evrointegracijama bila je najveća, iznad 70 odsto, dok je najmanja bila kada su izručeni Srbi po haškoj optužnici. Istraživanje pokazuje da građani ipak podržavaju reforme. Dve trećine njih smatra da su neophodne i mimo ulaska u Uniju, i to zbog borbe protiv korupcije, unapređenja zdravstva, obrazovanja, osnovnih prava i životne sredine.

Jaka kampanja Pravnik Milan Antonijević kaže za Kurir da je kampanja protiv EU jaka, ali da, i pored toga, rezultati o mišljenju građana, tj. naroda, nisu toliko negativni.

Milan Antonijević
foto: RAS Vladimir Živojinović

- Ono što ohrabruje jeste što sada znate da je podrška EU Srbiji najveća i uz podršku SAD čini ogroman procenat podrške koju je naša zemlja dobila, što se i vidi na lokalu. U utorak sam bio u Raški i Kraljevu i table koje govore o ulaganju EU su na svakom koraku, to ljudi vide, šetaju mostom, znaju ko je najviše pomogao nakon zemljotresa, poplava. Kada tome dodate strane direktne investicije, koje ogromnim delom dolaze iz EU, jasno je da će podrška EU integracijama nužno rasti čim mediji, a pre svega političari, izađu iz rečnika "ucena i ultimatuma" i uđu u realnost i rečnik "solidarnosti i saradnje", koji je suština na kojoj je Evropska unija napravljena - kazao je Antonijević.

(Kurir.rs / J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track