KIPAR NE MENJA STAV O NEPRIZNAVANJU KOSOVA! Ambasador otklonio spekulacije
Foto: Printscreen

čvrsta pozicija

KIPAR NE MENJA STAV O NEPRIZNAVANJU KOSOVA! Ambasador otklonio spekulacije

Politika -

Kada je obelodanjeno da je francusko-nemački plan za Kosovo dobio nepodeljenu podršku unutar EU, ponovo se aktuelizovala tema o čvrstini stava pet država članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost. Međutim, ambasador Kipra u Srbiji Dimitrios Teofilaktu poručio je da ta država nije promenila svoj principijelni stav o nepriznavanju Kosova.

Cilj

Kako je naglasio, Kipar je pomenuti predlog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine prihvatio samo u cilju izbegavanja daljih eskalacija i normalizaciji pregovaračkog procesa, iako je "trenutno Priština ta koja pravi prepreke, a Srbija pozitivnija prema ideji nastavka dijaloga".

- Kao što znate, cilj tog predloga je da pomogne pregovarački proces i postoji konsenzus među državama članicama EU, uključujući i onih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, o diplomatskim aktivnostima koje je potrebno preduzeti radi podsticanja dijaloga između Beograda i Prištine, kao i radi sprovođenja Briselskog sporazuma. U tom cilju, Kipar je na istoj poziciji kao i partneri iz EU, kako bi omogućio da prevlada mir. To međutim, nikako ne znači i ne podrazumeva priznanja i zbog toga su zemlje koje nisu priznale Kosovo pristale na ovaj predlog - objasnio je Teofilaktu za Euronjuz.

Bez konfrontacije

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da članice EU koje nisu priznale državu Kosovo moraju da brinu i o svom odnosu sa najuticajnijim zemljama Unije.

Predrag Rajić
foto: Promo

- Tih pet država formalno nisu promenile svoj stav kada je o Kosmetu reč, ali su podrškom francusko-nemačkom planu dokazali da su deo Zapada i da u njihovom interesu nije ni najmanja konfrontacija sa Berlinom i Parizom. Francusko-nemački plan ne podrazumeva priznavanje tzv. Kosova od strane Beograda i to je državama nepriznavačima bilo dovoljno da iza predloga stanu, a kako ne bi ušli u sukob sa Berlinom i Parizom - ocenjuje Rajić. Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track