Najnovije vesti

"NIJE SKUPŠTINA KAFANA NA PERIFERIJI" Analitičari šokirani skandalom na sednici o KiM: Dali su podsticaj ALBANSKOJ PROPAGANDI
Foto: Printscreen

Neozbiljno

"NIJE SKUPŠTINA KAFANA NA PERIFERIJI" Analitičari šokirani skandalom na sednici o KiM: Dali su podsticaj ALBANSKOJ PROPAGANDI

Politika

Vanredna sednica Skupštine Srbije o kosovskom pitanju zahtevala je ozbiljnost i argumente, ali je zbog neozbiljnosti dela opozicije zamalo došlo do incidenta velikih razmera. U svet je otišla loša slika, ocenjuju sagovornici Kurira.

NISU DOBILI BITKU

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da današnja slika iz Skupštine Srbije nije odraz slabosti vlasti već moralno-političkog egzibicionizma pojedinih opozicionih lidera, ali i da je to bio skandal bez presedana.

- Sramota! Ponizili su demokratske instituciju države Srbije: predsednika i Skupštinu. Promovisali su i primenili nasilje. Nema dalje! Ovo je političko-medijski sumrak nekih stranaka i njihovih lidera. Umesto odgovorne i ozbiljne rasprave o Kosovu, dobili smo promociju političkog banditizma, nasilništva i uvreda. Poslata je jako loša slika u svet, posebno na Zapad i u region... Ovo je podsticaj za albansku propagandu i potvrda zlonamernih priča sa Zapada da "Srbi nisu dostojni demokratije", a sve to u režiji srpskih nazovipatriota, koji su samo želeli da dođu u centar pažnje. Ovu bitku poslanici opozicije ipak nisu dobili, jer su pokazali neodgovornost i neozbiljnost u raspravi o najvažnijoj temi u Srbiju. Niko od njih nije ponudio nijedno praktično rešenje ili odbrambenu strategiju, a i kako bismo čuli kad su svi pričali uglas! Opozicioni poslanici su redukovali politički život na nivo budalaštine i cirkusa - navodi Dejan Vuk Stanković i dodaje da je "predsednik Vučić stoički i mirno izdržao sve kritike i napade na njega".

SKREĆU PAŽNJU NA SEBE

Analitičar Branko Radun kaže da je ovakvo ponašanje pojedinaca bilo očekivano jer su hteli da skrenu pažnju na sebe i da sednicu iskoriste za vrstu samopromocije.

- Prepucavanje, nadgornjavanje, uvrede i na ličnom nivou, vika, transparenti... Pa naša Skupština je više ličila na kafanu na periferiji i rijaliti-šou... Bili su nam potrebni ozbiljnost, argumenti i rešenja, a ništa od toga od opozicije nismo čuli, već viku i prelazak na ličnosti. Strašno je ako je ovo slika i prilika naše političke scene, a plašim se da će ovako izgledati i u budućnosti zbog pojedinaca... Ovo je možda najvažnija tema o kojoj se raspravljalo u Skupštini, a pola vremena je potrošeno na raspravu o skupštinskom poslovniku i na uvrede umesto na raspravu o tačkama koje je predstavljao predsednik - kazao je Radun.

(Kurir.rs/J.P.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja