Najnovije vesti

Nikolić i Konuzin pevali Oj Kosovo
Foto: KURIR

Bez visokih funkcionera DS u ambasadi

Nikolić i Konuzin pevali Oj Kosovo

Politika
Gotovo svi lideri, sem Tadića i najviših predstavnika DS bili u Ambasadi Rusije. Grupa "Kosovski božuri" otpevala pesmu "Oj Kosovo, Kosovo", u čemu su im se pridružili ambasador i predsednik
1 / 31 Foto: KURIR

BEOGRAD - Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin priredio je večeras oproštajni prijem, kome je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Opraštajući se, kako je naveo, teška srca od Srbije i srpskog naroda, Konuzin je izjavio da na njega veliki utisak ostavlja energija koju nova vlada ulaže u razvoj srpsko-ruske saradnje.
"Pod velikim sam utiskom energije koju sadašnja vlada ulaže u razvoj srpsko-ruske saradnje", istakao je on, uputivši reči zahvalnosti na dobroj saradnji novoj, ali i prethodnoj vladi.

 

Bez predstavnika prethodne vlasti

 

On je podsetio da je sa prethodnom vladom, između ostalog, potpisan energetski sporazum i otpočeta saradnja u tom domenu, koji je, kako je rekao, prioritetan za obe zemlje. 
Uočljivo je, međutim, bilo odsustvo predstavnika prethodne vlasti na prijemu, koji je održan u ambasadi Rusije u Beogradu. Konuzin, koji uskoro odlazi sa mesta ambasadora u Srbiji, na kojem je proveo četiri godine, takođe je izrazio zahvalnost liderima političkih stranaka sa kojima je sarađivao, ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova, a naročito Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Irineju, koji je prisustvovao prijemu, kao i "čitavoj srpskoj inteligenciji".

 

Zahvalivši na saradnji i kolegama iz diplomatskog kora, ruski ambasador je izrazio žaljenje zbog problema koje njegove američke kolege ovih dana imaju na Bliskom istoku. 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da Konuzin u ovoj zemlji koja je, kako je rekao, "njegova kuća", nije bio samo "rado viđen gost", već i dobar domaćin.

 

Predsednik Nikolić zahvalio Konuzinu

 

Zahvalivši mu na svemu što je učinio za Srbiju, Nikolić je poželeo ruskom ambasadoru i srpskom prijatelju srećan put i sve najbolje, sa željom da se uvek rado vraća "svojoj kući, Srbiji". 
"Mene vezuje duboko i iskreno prijateljstvo sa Konuzinom, a Srbija će naći načina da se ovom velikom diplomati oduži za sve što je učinio da se u Srbiji makar malo malo lakše i makar malo sigurnije živi", poručio je Nikolić. 
Posle zdravice, Konuzin i Nikolić odslušali su pesmu "Prijatelji zauvek" u izvođenju velikana srpske muzičke scene Jadranke Jovanović, Snežane Berić, Merime Njegomir i Olivera Njega.

 

Potom je grupa "Kosovski božuri" predvođena Ivanom Žigon otpevala pesmu "Oj Kosovo, Kosovo", u čemu su im se pridružili ambasador i predsednik. Prijemu su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministri Alisa Marić, Bratislav Cvetković, Velimir Ilić i Milan Bačević, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i mnogi drugi.
Na prijemu su bili i stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. 
Takođe, prijemu su prisustvovali tužilac Vladimir Vukčević, predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarević, Dragoljub Mićunović i Borislav Stefanović iz DS-a, lider SPO Vuk Drašković, DS S-a Vojilsav Koštunica, LDP-a Čedomir Jovanović, NP Maja Gojković i drugi.

 

Iz sveta privrede prisutni su bili, između ostalih, i predsednik PKS Miloš Bugarin, privrednici Miodrag Kostić i Branislav Grujić i brojni drugi gosti iz javnog života Srbije kao i predstavnici ambasada u Beogradu. 
Konuzin je od 18. aprila 2008. godine bio vanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Srbiji, a po isteku četvorogodišnjeg ambasadorskog mandata u Srbiji stupiće na novu funkciju u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije.

 

Za sada se još tačno ne zna ko će doći na čelo ruskog diplomatskog predstavništva u Srbiji, mada je za Konuzinovog naslednika viđen diplomata Aleksandar Čepurin ali, prema saznanjima Tanjuga u Moskvi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova za njega još nije uputilo zahtev za agreman. 
U biografiji Čepurina, koja se može naći u ruskim elektronskim medijima, stoji da je on trenutno direktor Departmana za rad sa sunarodnicima u inostranstvu MSP Rusije, a da je od 1975. godine radio na razIičitim diplomatskim dužnostima u centralnom aparatu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i u inostranstvu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=jBknaRe0-lI

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...