JEREMIĆ JE KOLEGA SA ŽENOM KOJA JE U KORUPCIONAŠKOM SKANDALU U EU: Rade za njujoršku kompaniju! I Vuk pre bio u sličnom muljanju
Foto: Beta/Medija centar, Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia, Printscreen

Kurir otkriva

JEREMIĆ JE KOLEGA SA ŽENOM KOJA JE U KORUPCIONAŠKOM SKANDALU U EU: Rade za njujoršku kompaniju! I Vuk pre bio u sličnom muljanju

Politika -

Eva Kaili, bivša potpredsednica Evropskog parlamenta i Grkinja koja se trenutno nalazi usred najvećeg korupcionaškog skandala u Evropskoj uniji, koleginica je predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji je i sam uhvaćen u sličnoj aferi svetskih razmera, otkriva Kurir!

Kaili i Jeremić zvanično su angažovani kao industrijski savetnici u njujorškoj kompaniji Adit EdTech koja, kako se navodi na zvaničnom sajtu, pruža usluge prilikom spajanja firmi, razmene akcija, sticanja imovine, kupovine akcija, reorganizacije "ili sličnih poslovnih kombinacija sa jednim ili više preduzeća".

Uzdrmala Brisel

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta uhapšena je u decembru prošle godine i optužena za korupciju u opsežnoj istrazi o lobističkoj operaciji Katara u Briselu. Ona je jedna od četvoro osumnjičenih, među kojima je i njen dečko Frančesko Đorđi koji je priznao učešće u podmićivanju Katara. Belgijski istražitelji su tokom istrage o pronašli 1,5 miliona evra u dve kuće u koferu i ovu četvorku sumnjiče za "učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju". Optužbe su ozbiljno uzdrmale administraciju EU i bacile senku na ulogu lobističkih grupa u Evropskom parlamentu. Istraga o podmićivanju i dalje traje i već se procenjuje da je jedan od najvećih korupcionaških skandala u istoriji parlamenta.

Eva Kaili, biografija
foto: Printscreen

Pranje novca, podmićivanje, trgovina uticajem i sumnjivi tokovi novca bili su osnovne karakteristike i afere oko Vuka Jeremića, i to zbog navodnog lobiranja dok je bio predsednik Generalne skupštine UN. U ovom međunarodnom skandalu Jeremićev ortak Patrik Ho, inače biznismen iz Hong Konga, osuđen je 2019. na tri godine zatvora i kaznu od 400.000 dolara zbog svoje uloge u šemi vrednoj više miliona dolara namenjenih podmićivanju afričkih lidera putem kontakata u UN. Ho je uhapšen u novembru 2017, kada je bio generalni sekretar u Čajna enerdži fand komitiju (China Energy Fund Committee - CEFC), koji je finansirao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem čelu je Jeremić, kao i njegovu firmu "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting". Jeremić je bio pod lupom, jer se zbog ostvarenih kontakata, veza i poslovnih aranžmana proveravalo da li je bivši srpski ministar zloupotrebio funkciju u UN i sa tog mesta već sklapao dilove sa uhapšenim Hoom. Osuđeni Ho je bio jedan od najuglednijih gostiju i govornika na tribinama u organizaciji CIRSD, a do njegovog hapšenja CEFC je bio jedan od većih donatora Jeremićeve organizacije.

Vuk Jeremić, biografija
foto: Printscreen

Jeremić je bio jedan od svedoka na suđenju honkoškom biznismenu, te je pred porotom u Njujorku priznao da je povezao Hoa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mu diplomatska vrata za kompaniju CEFC, kako bi širila svoje poslovanje na sve kontinente.

Uzimaju zvučna imena da provuku klijente

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković objašnjava kako se često krše pravila prilikom imenovanja bivših funkcionera u uprave ili konsultantske timove.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista, lobisti
foto: Privatna ariva

- I u evropskim organima i u UN postoje pravila ko, kada i pod kojim uslovima može da bude imenovan u neke upravne odbore. Često se uzimaju određena imena za koja se smatra da zbog svog položaja mogu biti korisni za kompanije koje ih angažuju, a ne vodi se računa da su oni određenim antikorupcijskim pravilima obavezani da takve položaje ne prihvataju ili za njih bar traže saglasnost. Etičnost, poštovanje pravila i transparentnost je nešto što se svakako traži. A kada se samo na osnovu funkcije prave upravni odbori ili grupe savetnika onda je to naravno jedan od mogućih koraka koji vode težem rasvetljavanju korupcije.

Skupe navike

Cigare s Kube, Koka-kola iz Amerike

Kurir je ranije pisao o Jeremićevom stilu života koji nije mogao da se neguje bez velikih količina novca i bahatosti u ponašanju. Tada je njegov bivši saradnik ispričao detalje o navikama lidera NS koji je najviše voleo da puši najskuplje kubanske cigare - "kohiba behike 56", čija je cena po kutiji i do 1.400 evra, i "romeo i julija" koje po kutiji koštaju i do 1.500 evra. Vrhunac bahatosti bilo je saznanje da, osim skupih vina, Jeremić pije koka-kolu koja se specijalno za njega dopremala čak iz Amerike.

Vuk Jeremić
foto: Dragana Udovičić

- Te limenke stoje u posebnom frižideru i niko ne sme da ih dira. Jednom je kolega uzeo i popio jednu i Jeremić je napravio dramu. E, tada sam stvarno odlepio. Spakovao sam se i otišao. Vukao sam kao magarac za siću, dok su se drugi bogatili - ispričao je tada Jeremićev bivši saradnik.

Dok je bio na funkciji u UN, Jeremić je mesečno primao nešto manje od 6.000 evra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track