ANALITIČARI ZA KURIR O VUČIĆEVIM PORUKAMA: Predsednik želi JAČU PODRŠKU KOALICIONIH PARTNERA, a i da provetri stranku!
Foto: Printscreen RTS

analiza

ANALITIČARI ZA KURIR O VUČIĆEVIM PORUKAMA: Predsednik želi JAČU PODRŠKU KOALICIONIH PARTNERA, a i da provetri stranku!

Politika -

Bolje je da odemo u opoziciju, nego da nam partijski i privatni interesi vode državu! Spreman sam da idem na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucenama, ni Zapada, ni SPS, ni lažnih desničara! Ovu poruku poslao je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na današnjem sastanku vrha partije.

Nagoveštaj ovako velikog političkog zaokreta nastao je tokom sumiranja dvodnevne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Prema informacijama Kurira, Vučić je najbližim stranačkim saradnicima tom prilikom rekao da je SNS bio usamljen u odbrani državnih interesa i da je uz sebe imao - narod.

Jaka poruka

- Veoma sam razočaran ponašanjem socijalista, koji su bili negde između, želeći da se dodovore svima - preneli su nam izvori iz SNS reči svoga lidera. Vučić je, takođe, rekao da mu je "dosta i pokvarenjaka koji bi da se bogate na račun stranke, često se pozivajući na njega prilikom svojih mutnih poslova, a kad god je trebalo da se bore za državu i narod, prvi su okretali leđa". Ovako oštre Vučićeve reči propraćene su ovacijama, koje su trajale 15 minuta. Lider SNS na kraju je poručio: "Pobediće Srbija!"

Darko Glišić
Darko Glišić foto: Printscreen/PINK

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić optužio je socijaliste za "flertovanje i udvaranje ološu iz opozicije".

- Pošto SPS nastavlja svoju praksu svakodnevnog flertovanja i udvaranja ološu iz opozicije, obaveštavam ih da je SNS spreman danas da ide u opoziciju, ali da bude deo političkog mešetarenja, neće nikada - izjavio je Glišić.

On je naglasio da je politika SNS "ljubav i rad za Srbiju i naš narod, a ne fotelja po svaku cenu".

- Nije Vučić potpisao Briselski sporazum, ali jeste najzaslužniji za povlačenje priznanja Kosova, što ste sebi kao zaslugu pripisivali sve ovo vreme. Ako se rukovodite narodnom izrekom da umiljato jagnje dve ovce sisa, niti ste vi jagnje, a još manje smo mi ovca. Dosta je bilo vašeg sedenja na dve stolice - poručio je Glišić.

Usijanje dana, Ljuban Karan, Milenko Jovanov
foto: Kurir

Član Predsedništva SNS Milenko Jovanov za Kurir poručuje da je ubeđen da su svi članovi SNS apsolutno saglasni sa ovim Vučićevim stavom.

- U Beogradu nije pao sneg, ali je svaka zverka pokazala svoj trag i u ovom teškom trenutku za našu zemlju neki su izabrali da budu nemi posmatrači, pa čak i kad je reč napadima na predsednika, dok neki koriste situaciju za svoje lične interese i zato ovakav Vučićev stav apsolutno ima svoje opravdanje i utemeljenje i ne bi bilo loše da vidimo šta narod misli o svemu tome. I nakon sednice Skupštine se videlo ko je šta i kako pokazao, ko je bio odgovoran i pokazao da se bori za Srbiju, a ko je gledao kako da napravi što goru sliku Srbije ili se pravio mrtav - kazao je Jovanov.

Opravdane sumnje

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da predsednik Vučić ima opravdane sumnje, te da mu se čini da je budžet njegove tolerancije na izdisaju kada je reč o stranačkom rukovodstvu SNS, a da bi želeo jaču koalicionu potporu u susret teških odluka.

- Vučić je političar čistih računa. Ili si s njim i uz njega, ili si protiv. Kao čovek čistih računa, svoje poverenje poklanja neretko i lako, ali kao iskusan političar zna da ne može u teške i kontroverzne odluke sam. Dakle, stvar je jasna, ili će podrška biti nedvosmislena i čista, jaka i autentična ili će se građani ponovo izjasniti o Vučićevoj politici. Takođe, posle 11 godina vlasti treba i pomalo "kadrovskog provetravanja" SNS. Bolje da se kadrovski inoviraju, nego da dobiju crveni karton od građana na izborima - kaže Stanković.

Vladimir Vuletić
Vladimir Vuletić foto: Kurir televizija

Sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje za Kurir da su ovakve izjave Vučića izazvane neverovatnim pritiscima sa Zapada, ali i iz Rusije.

- Predsednik je nedavno izneo veoma jasan i celovit plan o usmeravanju Srbije u narednom periodu u ključnim pravcima. A izgleda da se to nekima nije dopalo... Suština je to što u vladajućoj koaliciji vladaju trzavice i neslaganje, što nije prvi put, a možda i u samom SNS ima tenzija. Takođe, mislim da je onakva užasna rasprava u Skupštini, gde se opozicija pokazala da nije svesna ni istorijskog trenutka ni odluke, ali i pokazala veliku neodgovornost, doprinela nekoj vrsti razočaranja. Da, novi izbori su mogući, ali je veliko pitanje gde bi nas odveli i da li bismo s tom novom vladom propustili šanse koje imamo sada - kazao je Vuletić.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track