"RAZMIRICE SNS I SPS PODSEĆAJU NA LOŠ BRAK" Vukadinović: Misterija kako Dačić održava rejting, a ponašanje socijalista SVE NERVIRA
Političke razmirice o geopolitičkim pomacima Srbije, Foto: Nemanja Nikolić, Nenad Kostić

političke varnice

"RAZMIRICE SNS I SPS PODSEĆAJU NA LOŠ BRAK" Vukadinović: Misterija kako Dačić održava rejting, a ponašanje socijalista SVE NERVIRA

Politika -

Socijalistička partija Srbije uvela je vladajuću koaliciju u najozbiljniju krizu od njenog nastanka, a ono što je bilo presudno SNS-u bila je sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Ipak je postignut dogovor o nastavku saradnje i jačanju koalicije.

Vučić
foto: printscreen

Na sastanku čelnika dve stranke SPS-a i SNS-a Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su razgovarali o nastavku saradnje i narednim koracima u jačanju koalicije. Socijalistička Partija Srbije čvrsto stoji iza politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao i odluke o Kosmetu.

Ivica Dačić je prokomentarisao nakon sastanka da samo oni koji žele da naude Srbiji želeli bi da razbiju politički odnos između ovih stranaka. Aleksandar Vučić je rekao da jeste poljuljano poverenje, ali da se stavljaju državni interesi ispred svega ostalog. Kako će se razvijati dalja saradnja dve partije, diskutovali su gosti jutarnjeg programa:

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić
foto: screenshot Pink tv

Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost, Đorđe Vukadinović, politički analitičar i Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije Faktor Plus komentarisali su političke varnice u nedelji za nama.

- Ima tu jabuka razdora. Ima nezadovoljstva lično kod gospodina Vučića i redova naprednjaka, i ovi ostali filozofi posmatrači. Ne bih ja sve to dizao na tako visoki nivo. SPS prilično misteriozno drži svoj rejting, iako ne ginu u tim političkim borbama, a to sve nervira - rekao je Vukadinović.

Kameleonska politika SPS-a, je česta taktika u politici, mišljenja je Lacmanović.

- To je poprilično normalno u političkom životu. Posle petooktobarskih promena su izgubili sve svoje birače, nakon čega su lutali. SPS u suštini računa na neku svoju stabilnu glasačku strukturu, ravnomernom raspoređenošću na teritoriji Srbije. Oni su tampon stranka u smislu nekog pomirljivog tona, nisu poznati sada kao neki vatreni govornici, sem u kampanji, ali su dosta umereni. To je neka konzervativnost, koja ima uporište u dobrom delu glasačkog tela - primetio je Lacmanović, misleći na pasivnost koja im je zamerena nakon sednice u skupštini.

Đorđe Vukadinović
foto: Kurir TV, Printscreen/RTS

Barac je poziciju SPS nazvao ambivalentnom.

- Ono što je isplivalo na sednici je da su stvarno bili ambivalentni i da je njihova politika pre izbora stvarno zagovarala odnose sa Rusijom. Kada je bio kongres Socijalističke partije Srbije ambasador Rusije je napustio kongres i mislim da je ovom trenutku došlo do toga da se mora zauzeti jasan stav - rekao je i istakao temu Kosova i Metohije i Rusije.

- Postoji dosta problema kada tako gledamo nije samo ovo tema, ali postoji političko razmimoilaženje. Videli smo da je Ivica Dačić istakao da se drži nacionalnih interesa i da mora da bude na toj liniji, kao i da prati predsednika Aleksandra Vučića - kazao je Barac.

03:55

RAZMIRICE SNS I SPS PODSEĆAJU NA LOŠ BRAK

Vukadinović je, za ove trenutno zategnute odnose između dve stranke, dao duhovitu dijagnozu porodičnog nasilja.

- Mene ovo podseća na nasilje u porodici, na svađu u braku, u lošem braku, u braku iz interesa. SPS pokazuje neobičnu vitalnost u čuvanju i u podizanju rejtinga. Nije njima padalo na pamet da idu u opoziciju, što je Dačić i rekao da je bio tri godine u opoziciji i da mu se nije dopalo tamo. Ali, ni vlast nema jasan stav, ja volim jasnoću stava, ali veći je problem što ni Aleksandar Vučić nema jasan stav, budimo realni! Nismo saznali šta misli o non pejperu. Oštrica zamerke SPS-u ide i na račun SNS - primetio je Vukadinović.

Na psihološkom planu to je jedno, stava je on, ali u političkom smislu, ovakvi brakovi se teško rasturaju.

Nakon novih sukoba u javnosti se pojavilo pitanje da li će zaista doći do novih izbora. Takvu mogućnost Lacmanović je konstatovao kao nepotrebnu.

Lacmanović
foto: Kurir tv

- Predsednik je to demantovao. SPS nije bio preko potreban za formiranje vlasti, Aleksandar Vučić je dalekovid i misli unapred, poštovao je snagu SPS i smatrao ih je dobrim partnerima i poslušnim i pouzdanim. Stav oko KIM i Rusije, je osetljivo izneti i mislim da stav postoji i to prilično jasan. Mi smo poznati po tome da, kao narod, prilično brzo reagujemo srcem - rekao je Lacmanović.

Vukadinović je stao u odbranu desnih stranaka.

- Vidim da su oni dežurna meta sada. Nije to tako, gledali smo razne nastupe. Nisu ni Milica Đurđević i Boško Obradović bili gori od onog kako znaju Ćuta i Srđan Milivojević i ostali. Sada je meta na desnim strankama jer postoji bojazan da oni mogu da uzmu glas, upravo gde igra emocija. Imamo kao tu neke krivce koji su milošću boga ušli u parlament - rekao je Vukadinović.

Vukadinović, Barac, Lacmanović
foto: Kurir tv

Sve liči na kuvanje žabe, misli Vukadinović na potpisivanje sporazuma koji ne ide u prilog Srbiji.

- Meni sve deluje na kuvanje žabe, kaže treba da pripremi javno mnenje. Na šta? Na šta? Na potpisivanje sankcija Rusiji i nepovoljnog sporazuma za Kosovo. 80 odsto građana je čvrsto protiv sankcija Rusiji, a još čvršće i više od toga protiv potpisivanja nezavisnosti Kosova - mišljenja je Vukadinović.

Barac se nije složio sa Vukadinovićem i stao u odbranu vlasti kroz crvene linije Srbije.

- Postoji poziv na saradnju i kreiranje pozitivnog stava, ne koristimo se sa senzacionalizmom. l u ovom trenutku imamo izuzetno usko zadate okvire i mnogo je teško naći put koji će biti najkvalitetniji i naša vlast to uspešno radi. Ako treba da gledamo kako ćemo ići u EU bolje preko Mađarske nego preko Hrvatske. Suština je da se omogući normalan život za Srbe koji žive na KIM - rekao je Barac, naglasivši da niko ne gleda suštinu nacionalnog interesa.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track