PREVRTLJIVI: SPS prodao SRS i DS, pa sad ne čudi što radi o glavi SNS!
Foto: Kurir TV Printscreen

POLITIKA

PREVRTLJIVI: SPS prodao SRS i DS, pa sad ne čudi što radi o glavi SNS!

Politika -

Trzavice na relaciji naprednjaci-socijalisti nisu iznenađujuće, kao što ni nepoverenje predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića u SPS ne treba da čudi imajući u vidu da su socijalisti više puta do sada pokazali da, idući isključivo za ličnom koristi, umeju da budu i te kako prevrtljivi!

Nož u leđa

Svi se i danas sećaju kako su ne tako davne 2008. godine socijalisti "prodali" radikale, s kojima su imali dogovoreno formiranje vlasti u prestonici. Naime, prema koalicionom sporazumu SPS, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, Aleksandru Vučiću, tada članu radikala, trebalo je da pripadne mesto gradonačelnika Beograda. No, socijalisti su napravili novi dogovor - formiranje vlasti na republičkom nivou s DS, i otpisali su dogovor s radikalima za Beograd. Lider socijalista Ivica Dačić tada je taj potez pravdao govoreći da bi koalicija s radikalima na gradskom nivou ugrozila opstanak vlade Srbije.

No, već nakon četiri godine situacija se potpuno okrenula, pa je SPS te 2012. formirao vlast sa SNS i zabio nož u leđa dojučerašnjim partnerima - demokratama. Iako je Dačić tada javno podržao ondašnjeg lidera DS i predsednika Srbije Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, na kraju je okrenuo leđa demokratama i napravio dogovor i potom novu vladu Srbije s naprednjacima. I sam Dačić je tada izjavio da ko god da postane predsednik Srbije, jasno je da će on biti premijer. A kako su se koplja lomila između DS i SNS, Dačić je očito procenio da će više dobiti partnerstvom sa SNS, pa je na kraju formirana vlada koju su činili SNS, SPS, Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), Nova Srbija i Stranka demokratske akcije Sandžaka. Dačić je tada dobio traženo premijersko mesto.

SPS, Kongres
foto: Kurir Televizija

Taktika

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije Faktor plus, ocenio je da je kameleonska politika SPS česta taktika u politici.

- Posle petooktobarskih promena su izgubili sve svoje birače, nakon čega su lutali. SPS u suštini računa na neku svoju stabilnu glasačku strukturu, s ravnomernom raspoređenošću na teritoriji Srbije... Oni su tampon stranka u smislu pomirljivog tona, nisu poznati sada kao neki vatreni govornici, sem u kampanji, ali su dosta umereni. To je konzervativnost koja ima uporište u dobrom delu glasačkog tela - kazao je Lacmanović.

Đorđe Vukadinović
foto: Kurir Televizija

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da SPS pokazuje neobičnu vitalnost u čuvanju i u podizanju rejtinga.

- Nije njima padalo na pamet da idu u opoziciju, što je Dačić i rekao - da je bio tri godine u opoziciji i da mu se nije dopalo tamo - ukazao je Vukadinović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track