ČLANSTVO KOSOVA U UN NE MOGU DA GARANTUJU NI SAD! Hoti: Ako bi se Kosovo osiguralo od velikih sila, tu Srbija nema mnogo uticaja
Foto: Shutterstock

ČLANSTVO KOSOVA U UN NE MOGU DA GARANTUJU NI SAD! Hoti: Ako bi se Kosovo osiguralo od velikih sila, tu Srbija nema mnogo uticaja

Politika -

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini Afrim Hoti kazao je da nijedan subjekt međunarodnog prava ne može dati snažnu garanciju da će se Kosovo pridružiti Ujedinjenim nacijama, prenosi Koha.

Hoti ističe da člansvo Kosova u UN ne mogu da garantuju ni SAD kao svetska velesila.

"Nijedan subjekat međunarodnog prava danas, uključujući i SAD, ne može dati čvrste i definitivne garancije da će Kosovo biti deo svetske organizacije. Članstvo u UN podrazumeva neku vrstu međunarodnog pravnog i političkog legitimiteta da je zemlja ravnopravna u velikoj porodici slobodnih naroda. Ako bi se Kosovo osiguralo od velikih sila i drugih aktera, tu Srbija nema mnogo uticaja, ali bi posredno povinovanje Srbije u ovom poslu bilo zeleno svetlo da bar Ruska Federacija ne nameće blokade", rekao je Hoti.

On je izrazio optimizam da se može postići dogovor sa Srbijom, dodajući da bi krajem februara u Briselu mogao biti sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema mišljenju Hotija, odredište kosovske strane trebalo bi da bude priznanje.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track