LEPE VESTI OD PREDSEDNIKA VUČIĆA: Uz penzionerske kartice biće mnogo popusta! Cilj je da za 2 godine PROSEČNA PENZIJA bude 450 €
Foto: screenshot Pink tv

palata srbija

LEPE VESTI OD PREDSEDNIKA VUČIĆA: Uz penzionerske kartice biće mnogo popusta! Cilj je da za 2 godine PROSEČNA PENZIJA bude 450 €

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Beogradu skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji.

Najavio je da će od oktobra penzioneri moći da koriste kartice koje će im doneti određenu uštedu i druge brojne povoljnosti. Predsednik je takođe istakao da je cilj da za dve godine prosečna penzija bude 450 evra .

1 / 16 Foto: screenshot Pink tv

Obraćanje predsednika Vučića

- Imamo još mnogo toga da naučimo od penzionera. Oni su radili i zaradili. Pitanje je samo koliko smo mi uspeli da uništimo to što su oni radili i zaradili i koliko uspevamo da im vratimo za to što su učinili za zemlju. Beskrajno sam vam zahvalan na tome što ste razumeli državne probleme u svakom trenutku. Od devedesetih kada niste rušili državu, do dana kada smo zbog razaranja ekonomije i pljačke morali da smanjimo penzije, da bi danas imali značajno veće. Tada su penzioneri razumeli šta je država, i koje su njene potrebe - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je prosečna penzija veća od 300 evra, kao i da će povećanja biti svake godine.

- Hvala što ste verovali u rad i što niste verovali u parole i što ste znali da samo iza teškog rada mogu da se vide rezultati. Povećanje je početak onoga što će biti bolji život za penzionere. Sa 209 na 321 evro su prosečne penzije, 280 hiljada penzija isplaćujemo koje nisu penzije zaposlenih. One us te koje spuštaju prosek ali i o tim ljudima moramo da brinemo. Ono što je važno u buduće, penzije će da prate plate! Imaćete značajnije povećanje penzija svake godine. Bez obzira na sve neistine, Srbija ima jedan od najzdravijih finansijskih sistema u Evropi.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv, Zorana Jevtić

Detaljnije je objasnio pogodnosti oko penzionerske kartice.

- Imaćete popust na usluge, na ukupnu robu u prodavnici, da imate i na auto-putu, kada plaćate bilo koju uslugu da imate popust. Od kartice ćete da imate samo korist, a naš je posao da obezbedimo trgovinske lance, apotekarske ustanove. Pokušaćemo to i sa Telekomom i sa svima drugima, da uvek dobijete popust. Ako je 50.000 dinara, ako uštedite 2 odsto, to je već 1.000 dinara, puta 12 meseci to je 30.000 dinara - objasnio je predsednik.

Rekao je da je cilj da za dve godine prosečna penzija bude 450 evra.

- Dužan sam vam ogromnu zahvalnost, to nije nikakva patetika, to iskreno mislim. Bez vaše ozbiljnosti i odgovornosti, razumevanja, ništa u Srbiji ne bi mogli da proizvedemo i napravimo. Naš je cilj da za dve godine prosečna penzija bude 450 evra. U poređenju za 209 evra od pre 10 godina, mislim da je to veliki napredak, nadam se da ćemo već u toj godini moći da idemo na graničnih 500 evra i da kažete da ćete moći nešto da sačuvate sa unuke - rekao je predsednik i još jednom se zahvalio svim penzionerima.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Penzionerka Ljiljana Stamenković zahvalila se državi na svemu što čini za penzionere.

- Pripala mi je čast da u ime moje populacije pozdravim sve prisutne i građane Srbije. Srbiju smo testamentom ostavili mladima. U njoj smo sazrevali, borili se za nju i ona za nas. Stvarali porodice, radovali se unucima. U njoj smo završili svoj radni vek. Godine su nas stigle, dobili smo svi status penzionera, a od naše zemlje dobijamo pogodnosti za bolji životni standard. Povećanje penzija, vaučere za putovanja, besplatno banjsko lečenje, gradski prevoz i sve to u cilju boljeg života. Izražavamo duboku zahvalnost za sve što činite za nas - rekla je ona između ostalog i na kraju obraćanja pročitala strofu pesme koju je napisala a potom joj je predsednik poljubio ruku.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Dobar dan svima. Ovo do sada nisam video, ovo mi spakujte da mogu da ponesem - rekao je predsednik dok je gledao brošure po ulasku u Palatu Srbija i svima poželeo srećan rad.

- Neko će da kaže da ugrožavamo tuđu konkurenciju, ali ovo su naše firme, banke, osiguranja i logično je da njih promovišemo - rekao je predsednik.

Interesovalo je predsednika sve oko penzionerske kartice, vaučera, popusta, te je razgovarao sa predstavnicima koji su bili za štandovima u Palati Srbija.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Imaćemo penzionersku karticu za celu Srbiju, ne samo za Beograd. Lepo izgleda, ima QR kod, ovo je tek izašlo iz mašine. Ovo su ozbiljne stvari. Dobra stvar za penzionere - najavio je predsednik Vučić i dodao:

- Uz značajno povećanje penzija, da povećamo i životni standard, od mesta gde će moći da obavljaju preglede, po parkovima u velikim gradovima, po domovima zdravlja i kad uđu u prodavnicu da imaju popuste. Da na punu korpu, koju bi platili 10.000 da imaju popust, od 300, 500 dinara manje. Nije to malo. To može da počne od oktobra, od 15. marta krećemo sa prijavama, aplikacijama. Da nađemo što više firmi koje će da nude svoje usluge - rekao je predsednik i još jednom naglasio da će to da važi za celu Srbiju.

100 godina penzijskog sistema

Skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji počeo je danas u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Takođe, prisustvuju ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

Skup se održava u sali "Jugoslavija", ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP "Pošta Srbije", banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija. Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track