VLADA POSETOM JUGU SRBIJE OBELEŽAVA STO DANA RADA: Premijerka Ana Brnabić: Mi energetksu krizu nismo osetili, svega imamo dovoljno
Foto: RTS Printscreen

U Bojniku i Caričinom gradu

VLADA POSETOM JUGU SRBIJE OBELEŽAVA STO DANA RADA: Premijerka Ana Brnabić: Mi energetksu krizu nismo osetili, svega imamo dovoljno

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pred odlazak u Lebane gde će sa ostalim članovima Vlade obeležiti 100 dana rada, posetila je Bojnik.

Ona je razgovarala sa predsednikom opštine Nebojšom Nenadovićem o projektima koji se realizuju u centru tog mesta, ali i ostalim koji će preporoditi ne samo tu varošicu sa 10.000 stanovnika već i ceo kraj.

Posetu jugu Srbije iskoristila je i da obiđe radove na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad.

- Drago mi je što sam danas ovde. Moja današnja poruka je da što češće putujemo po Srbiji i poruka ministrima je da što više budemo po terenu i vidimo naš narod. Rad Vlade mogu predstaviti kroz četiri celine: prva je priprema i usvajanje budžeta. Budžet je ono od čega zavisi rast i razvoj života građana Srbije i on je razvojni obzirom na krizu. Drugi je energetika čija se kriza najviše oseća u Evropi, treća je vladavina prava koji se može zaključiti ustavnim reformama juče u Skupštini. Četvrta je stlana nestabilnost i napadi na Srbe na KiM koje je hrabro izneo predsednik Vučić - rekla je premijerka.

Ona je istakla da je budžet obezbedio povećanje plata, penzija.

- Prosečne plate su otprilike izemđu 710 i 720 evra, što je 115% veća nego pre 10 gpodina. Plate su povećane početkom januara u javnom sektoru 12,5% kao i vojsku 25%. Penzije su ukupno povećane 20,8%, prosečna penzija 320 evra. Mnogo bolje ali ne i dovoljno dobro. Danas je predsednik pričao sa penzionerima i njegov cilj je joše veće povećanje penzije. Povećana je i minimalna zarada i nastavljamo razgovore sa sindikatima i poslodavcima i da vidimo kako možemo da obezbedimo da najugroženiji više ne trpe. Takođe, budžet je dalje odredio razvojni kurs tokom 2023. godine. Omogućeno je očuvanje makroekonomske sigurnosti i moja osnovna poruka za mandat ove vlade je stabilnost i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, investicija, dalji rast i borba bez obzira na krize. Imamo stabilnu finansijsku kasu - dodala je ona.

Kako je dodala, otpalćen je dug od 100 milijardi dinara, ostvaren je rast manji od planiranog ali svakako rast između 2,3 i 2,5 % i sa tim BDP iznosi 60,3 milijarde evra koji je pre 10 godina bio 30 milijardi.

- Važno je da smo se u prvih sto dana trudili da osnovni fokus vlade bude privlačenje investicija. Našli smo dobrog partenra za fabriku stakla u Paraćinu, a to je slovenačka firma Staklarna i to je oko 300 milijardi evra. Imaćemo stakla i za nas i za izvoz. Otvoren je "Vivijan" američki istraživački centar, predsednik Vučić je otvorio juče hotel u Kraljevskoj banji. Potpisan je ugovor sa farmaceutskim kućama za bio tehnologiju i informatiku. Završen je pregovor sa MMF-om u iznisu od 2,4 milijarde evra što će nam pomoći za stabilnost i deo će biti usmerne na energetiku i predostrožnost usled poremećaja u Evropi. Nikada veći izvor sredstava za investicije - istakla je Ana Brnabić.

Premijerka je konstatovala i da su putevi sada postali važni za ljude, uz plate i penzije.

- Obilaznica će biti završena do kraja godine u Beogradu, kao i autoput do Požege i Kruševca. Mi nismo energetksu krizu osetili. Imamo najjeftiniju električnu energiju i gas i subevnecionisanjem uspeli smo da stabilizujemo energetski sektor. Svega imamo dovoljno i počeli smo sa pripremama za sledeću zimu. Uvećani su naftni derivati - rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ona je podsetila da je zahvljujući poodršci Skupštine privedena kraju reforma pravosuđa ida će to ostati najvažnija tekovina ove vlasti.

- Imaćemo najviše standarde nezavisnosti pravosuđa i to će imati ogroman uticaj na kvalitet života u Srbiji.

Premijerka nije zaboravila da spomene i da je prvih 100 dana Vlade obeleženo velikom nestabilnošću i napadima na Srbe na KiM i stalnim incidentima od strane Prištine.

- To je bilo najteži momenat od 2008. godine i hvala predsedniku što je sve preuzeo na sebe razgovarajući sa predstavnicima međunarodne zajednice. U poređenju sa tim, rad Vlade ne može da se meri. Nestabilnost koju je kreirao Kurti mnogo nam je otežao da imamo vremena i energije za još bolje rezultate. Imali smo 53 napada na Srbe u 100 dana. Radimo sa predsednikom na potpunom implementiranju Briselskog sporazuma.

"Radan planina i sav prostor oko Radan planine postaju jedan turistički kompleks, tojest turistička regija koja će biti značajna za razvoj", kaže predsednik Opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Premijerka će potom, u Domu kulture "Radan" u opštini Lebane, zajedno sa ministrima predstaviti rezultate rada Vlade u prvom tromesečju.

Svaki od ministara ima zasebne posete u okviru svog resora u opštinama Jablaničkog okruga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track