VUK JEREMIĆ UPLETEN U VELIKU KORUPCIONAŠKU AFERU U SAD? Istraga u toku, umešana i porodica Bajden?!
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

ISPLIVALI DOKAZI

VUK JEREMIĆ UPLETEN U VELIKU KORUPCIONAŠKU AFERU U SAD? Istraga u toku, umešana i porodica Bajden?!

Politika -

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić navodno je upleten u veliku korupcionašku aferu u SAD koja se trenutno istražuje u Sjedinjenim državama, a u koju je upletena porodica Bajden!

Jeremić se, prema dokumentima koje su objavili mediji, viđao sa ljudima zaduženim za bezbednost i odbranu u vrhu establišmenta SAD i ugovarao podršku potrebnu za funkciju za koju se pripremao - kako bi postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Hanter Bajden
foto: Youtube/Printscreen

Hanter Bajden zatražio je pomoć od Kolina Kala, savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, njegovog oca, kako bi osmislili "šemu" da pomognu srpskom poslovnom partneru, Vuku Jeremiću, da postane generalni sekretar UN, naveo je u izveštaju vašingtonski fri Bikon.

U julu 2016. Hanter je ugovorio sastanak Vuka Jeremića sa Kalom, koji je sada podsekretar odbrane za politiku u Pentagonu.

Jeremić je u to vreme tražio američku podršku na predstojećim izborima za generalnog sekretara UN. Nekadašnji šef diplomatije, a sada lider Narodne stranke je ispričao da je Kal "obećao" da će saznati više o izborima u UN.

Kolin Kal, s kojim se Jeremić viđao je inače prokosovski lobista, koji se u SAD vidao i sa ministrom odbrane lažne države Kosovo da im zahvali za stabilnost i jačanje snaga.

U pismu Hanteru Bajdenu u sredu, predsednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer se raspitivao o povezanosti porodice Bajden sa aktivnostima u Ukrajini, Kini i drugim zemljama:

- Komitet za nadzor i odgovornost istražuje slučaj predsednika Bajdena. Veze sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama, ukljucujući vas i vaše saradnike koji su prodavali uticaj kako bi generisali milione dolara za porodicu Bajden - napisao je Komer i dodao:

- Dokazi pokazuju da ste učestvovali u stranim poslovima sa pojedincima koji su bili povezani sa Komunističkom partijom Kine i primali značajne sume novca od stranih kompanija bez pružanja bilo kakvih poznatih legitimnih usluga.

Pomoćnik iz Komerove kancelarije rekao je: "Vuk Jeremić je povezan sa poslovima Hantera Bajdena i verovatno poseduje ključne informacije".

Kako pišu mediji, Bajden se prvi put sreo sa Jeremićem 2014, kada je on bio direktor meksičke državne energetske kompanije Pemek, a Bajden je sedeo u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma Holdings. Mejlovi koje je objavio list Alo pokazuju da su njih dvojica bili uključeni u razgovore o partnerstvu između svojih kompanija. Jeremić, koji je u to vreme bio konsultant za CEFC, 5. decembra 2015. pisao je Bajdenovom saradniku Šverinu:

- U nedelju, 6. decembra, imaću privatnu večeru u Vašingtonu sa starim prijateljem iz Kine - jedan od 10 najbogatijih kineskih biznismena. On je predsednik i većinski vlasnik CEFC China Energi, druge po veličini privatne kompanije na Šangajskoj berzi. Veoma je mlad i dinamičan, sa vrhunskim vezama. Nedavno su počeli da ulažu u inostranstvo (milijarde dolara) i planiraju da urade mnogo više. Uveren sam da će iz toga u budućnosti proizaći mnogo zanimljivih projekata - napisao je Jeremić Bajdenu.

Bajden je 2017. godine ušao u unosan zajednički poslovni poduhvat sa CEFC-om.

Komer je u pismu od srede zatražio od Bajdena da dostavi sve zapise o vezama sa Jeremićem i rukovodiocima u CEFC-u.

Tražene informacije se odnose na CEFC-ov konsultantski aranžman od 5 miliona dolara sa Hanterom Bajdenom i dodatnu isplatu od milion dolara koju je primio za zastupanje Patrika Hoa, izvršnog direktora CEFC-a. Ho je optužen za pokušaj podmićivanja afričkih zvanicnika u ime CEFC-a u potrazi za pravima na naftu tokom Generalne skupštine UN 2014.

Podsetimo, Komitet za nadzor i odgovornost istražuje slučaj predsednika Bajdena, veze sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama, uključujući saradnike koji su prodavali uticaj da bi generisali milione dolara za porodicu Bajden.

Komentar Vuka Jeremića nismo dobili do zaključenja broja.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track