TEK ĆE ISPLIVATI SVE ČIME SE VUK JEREMIĆ BAVIO DOK JE BIO VAN SRBIJE: Šćekić o KORUPCIONAŠKOJ AFERI lidera Narodne stranke!
Foto: Beta / Miloš Miškov

REAGOVANJE

TEK ĆE ISPLIVATI SVE ČIME SE VUK JEREMIĆ BAVIO DOK JE BIO VAN SRBIJE: Šćekić o KORUPCIONAŠKOJ AFERI lidera Narodne stranke!

Politika -

Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar Rojtersa, kaže za Kurir da će sada na videlo isplivati sve čime se Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i nekadašnji šef diplomatije bavio dok je boravio van Srbije.

- Kako je Bajden najavio da će se kandidovati za drugi mandat, tako je počela ova istraga, a istrage Senata SAD veoma su ozbiljne, u njih se uključuju i mediji. Ne treba očekivati da će Jeremić tu biti zaštićen. Ako je lobirao da postane sekretar UN ili da pribavi za sebe materijalnu korist, i ne treba da bude zaštićen. Američka politika je prljava stvar i sada će dosta toga izaći na svetlost dana o predsedniku Narodne stranke, i ne samo o njemu. Sad je na Jeremiću da izađe pred srpsku javnost i sve objasni, ali ja mislim da će on pre ćutati, a da ćemo mi za sve saznavati iz istrage - kazao je Šćekić.

Jaksa Scekic
foto: Printscreen

Da podsetimo, ovo sa Bajednom nije prva međunarodna korupcionaška afera u koju je Vuk Jeremić bio navodno umešan. Naime, Kurir je nedavno otkrio da je Eva Kaili, bivša potpredsednica Evropskog parlamenta i Grkinja koja se trenutno nalazi usred najvećeg korupcionaškog skandala u EU, koleginica Vuka Jeremića jer su oboje zvanično angažovani kao industrijski savetnici u njujorškoj kompaniji "Adit EdTech". Bivša potpredsednica EP uhapšena je u decembru prošle godine i optužena za korupciju u opsežnoj istrazi o lobističkoj operaciji Katara u Briselu.

Najčuvenije su možda Jeremićeve prijateljske veze sa Patrikom Hoom, inače biznismenom iz Hongkonga, koji je osuđen 2019. na tri godine zatvora i kaznu od 400.000 dolara zbog svoje uloge u šemi vrednoj više miliona dolara namenjenih podmićivanju afričkih lidera putem kontakata u UN. Ho je uhapšen u novembru 2017, kad je bio generalni sekretar CCEFC, koji je finansirao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem čelu je Jeremić, kao i njegovu firmu "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track