FAŠISTIČKE PORUKE, HAPŠENJA, PRETNJE I 21 POSTUPAK: Ko su pripadnici Narodnih patrola koji su sa KARABINOM KRENULI U PREDSEDNIŠTVO
Foto: EPA ANDREJ CUKIC, BETAPHOTO MILOS MISKOV

ultradesničarska organizacija

FAŠISTIČKE PORUKE, HAPŠENJA, PRETNJE I 21 POSTUPAK: Ko su pripadnici Narodnih patrola koji su sa KARABINOM KRENULI U PREDSEDNIŠTVO

Politika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA, zaustavili su u Sremskoj Кamenici automobil „citroen“ kojim je upravljao D. B. (36), a na suvozačevom mestu je sedela J. Š. (31) i u kojem su pronašli oružje karabin, saopštio je MUP, a reč je o pripadniku neformalne ultradesničarske grupe "Narodna patrola", koja je široj javnosti od ranije poznata po mnogoborojnim incidentima.

Kako nezvanično sazjanemo, Bobiček je krenuo u Beograd na skup protiv navodne izdaje tzv. Kosova koju ispred Prdsedništva Srbije želi organizuje Damjan Knežević, pripadnik "Narodnih patrola", ultradesničarske organizacije koja se na beogradskim ulicama obračunava sa migrantima.

Knežević je poznat je po tome što se hvali svojim vezama sa Vagner grupom, a početkom decembra pohvalio se posetom svoje neformalne organizacije centru paravojne grupe Vagner u Sankt Peterburgu.

Poznati su po čestom objavljivanju poruke mržnje prema migrantima i pripadnicima muslimanske veroispovesti na društvenim mrežama, a protiv ove organizacije vodi se i 21 postupak pred Tužilaštvom.

Pre dve godine, oni su noćima presretali grupe migranata na Zelenom vencu i podelili im preteće pamflete na srpskom, engleskom i arapskom jeziku na kojima je, između ostalog, pisalo:

- Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u toku dana - pisalo je na pamfletima.

U martu prošle godine pripadnici Narodnih patrola krenuli su u potragu za migrantima kod železničke stanice u Subotici. Tokom tog protesta pod nazivom "Da ulice Subotice opet budu bezbedne", došlo je verbalnog sukoba, a interevenisala je i policija.

U oktobru 2021. godine, članovi Narodnih patrola oblepili su Sombor plakatima sa likovima građana koji izdaju smeštaj migrantima, optuživši ih da to rade nelegalno i da time, kako su naveli, doprinose "gomilanju" migranata u tom gradu, a u nekom trenutku su počeli da sporvode i takozvana "građanska hapšenja" što su i sami objavljivali na društvenim mrežama.

Jedan od prvih protesta protiv migranata te organizacije bila je takozvana "Akcija čišćenja" u parku ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu u oktobru 2020. Osim toga, migrante su više puta presretali na ulici u upozoravali ih da nikakvi napadi na građane Srbije neće proći nekažnjeno.

U Beogradu u januaru osvanuo mural sa logom ozloglašene grupe Vagner, dok se u decembru prošle godine stotinak gradjana, predvođenih organizacijom Narodna patrola, okupilo se na srpskoj strani administrativnog prelaza Jarinje sa Kosovom gde su palili baklje, a dalji prolaz im je sprečavao kordon srpske policije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track