DEO OPOZICIJE NE ZANIMA KOSOVO, VEĆ JEFTINI POLITIČKI POENI: Analitičari o ponašanju desnice posle pregovora o KiM u Briselu
Foto: BETA Amir Hamzagić, Beta Emil Vas, Damir Dervišagić

analiza

DEO OPOZICIJE NE ZANIMA KOSOVO, VEĆ JEFTINI POLITIČKI POENI: Analitičari o ponašanju desnice posle pregovora o KiM u Briselu

Politika -

Dok se u Briselu u ponedeljak održavao možda i jedan od najvažnijih, ali i najtežih sastanaka u vezi sa budućnošću Kosova, deo srpske opozicije koristio je sve načine da predsednika Srbije Aleksandra Vučića napadne iz sve snage, otpuži za kapitulaciju, izdaju, predaju KiM, ali i da maltene pozvao na ratna dejstva i ulične proteste.

Analitičari ocenjuju za Kurir da je ovo površni politikantski moralizam i neodgovornost, ali i ništa drugo do skupljanja jeftinih političkih poena od strane desnice.

Naime, iz desničarskog dela opozicije poručeno je da, ako bi predsednik Vučić Briselu stavio potpis na evropski plan za Kosovo, to bi značilo priznavanje secesije južne srpske pokrajine, "a u tom slučaju narod mora da izeđe na ulice".

Tako je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kazao da "ako Vučić potpiše u ponedeljak - Kosovo je nazvisno, a onda će dati i Republiku Srpsku".

Predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš je predsedniku Srbije poručio da "asistira u amputaciji Kosova" i da će istorija biti nemilosrdna prema njemu, dok je Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, tvrdio da Vučić "prihvata sporazum kojim Srbija gubi Kosovo" i dodao da će "iz sale preći na ulice, jer se drugačije Vučić nece urazumiti".

Na to se nadovezao lider Dveri Boško Obradović sa izjavom da je "Vučić već praktično pristao na francusko-nemački sporazum, koji nije ništa drugo nego priznanje Kosova".

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski najavila je da će se "državotvorna" opozicija "svim legitimnim i legalnim" sredstavima boriti protiv "izdaje srpskih nacionalnih interesa".

Ipak, kao što smo videli, ništa od ovog se ni blizu nije dogodilo.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je za "desne političke aktere, što je nedvosmisleno pokazala i nedavna skupštinska debata i incidentne demonstracije, Kosovo prvorazredno stranačko pitanje".

- Ali, takođe i vežba iz političke demagogije uvijene u oblande "patriotske retorike" i površni politikantski moralizam. Osim konfuzije i tenzije, njihova kampanja ne poboljšava ništa položaj Srbije, i stvara loš imidž države i u regionu i Evropi. Nejedinstvena Srbija je lak plen onih koji joj žele zlo, štaviše odsustvo nacionalne samodiscipline je šansa rivalskih nacionalizama. Dakle, nisu veći patriote i rodoljubi jer se retorički iživljavaju non-stop, već su neozbiljno neodgovorni političari koji misle na rejting. To nije politički nedozvoljeno, ali je neumesno. Uzgred, kada se pregovaralo u Beču sa Ahtisarijem, sve stranke i vlasti i opozicije bile su uz državnu delegaciju. Tada su današnji naprednjaci bili politički moćniji nego desnica danas, pa su davali poverenje krhkom savezu DS i DSS koji je pregovarao u ime države. Danas je briga za rejting iznad elemtarnog patriotizma i političkog poštenja - izričit je Stanković.

Sličnog mišljenja je i politički analitičar Branko Radun koji kaže da je desni deo opozicije ovu situaciju video samo za sakupljanje jeftinih političkih poena u nadi dolaska na vlast, ali i za zaplašivanje javnosti.

- Oni igraju političku igru u nadi da će doći na vlast, njima nije važno Kosovo, već na kojoj političkoj funkciji će biti. Jedan deo opozicije viče: "Vučiću, potpiši!", dok drugi deo, a to je desnica, bi jedva čekali da predsednik potpiše nešto kako bi ga optužili za izdaju i u ovakvom osetljivom i važnom trenutku napravili haos. Samo su pokazali da im fali politička zrelost i odgovornost jer je jedinstvo u Srbiji trenutno važno kao nikada do sada, a ne njihovi jeftini politički poeni i ciljevi - kaže Radun za Kurir.

Premijerka Ana Brabić

Opet ste lagali

I premijerka Ana Brnabić oglasila se povodom pisanja pojedinih medija, koji su tvrdili da će Vučić u ponedeljak da potpiše, maletene kapitulacuiju na sastanku sa Kurtijem i međunarodnim zvaničnicima.

- I, šta sad, opet lagali? I Patrik Ho Jeremić, i hrvatski Ponoš, i francuska mrvica Miloš Jovanović, i gđa Stamenkovski, i nežni Boško - svi lagali, sve vreme. Srbiji otežali poziciju u nadi da sebi stvore milimetar da dođu na vlast. Ništa novo. Borba se nastavlja. Svi uz Aleksandra Vučića - napisala je premijerka Ana Brnabic na Tviteru.

(Kurir.rs/Jelena Pronič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja