RASIM LJAJIĆ: Dogovor Beograda i Prištine značio bi mnogo za ukupnu regionalnu stabilnost
Foto: Beta Miloš Miškov

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije

RASIM LJAJIĆ: Dogovor Beograda i Prištine značio bi mnogo za ukupnu regionalnu stabilnost

Politika -

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je danas da smatra da, bez obzira na to što bi dogovor Beograda i Prištine oko prihvatanja Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, značio mnogo za ukupnu regionalnu stabilnost, "još smo daleko od nekog održivog rešenja".

"Jedino je izvesno da će se ti razgovori nastaviti i da će se voditi sada oko plana implementacije, što ce takođe biti zahtevan i nimalo lak posao za pregovarače", rekao je Ljajić i dodao:

"Iako, na prvi pogled, to izgleda da je više tehničko nego političko pitanje, radi se o čitavom nizu stvari koje su „par excellence“ politički osetljive teme. Jedna od njih je i ona o Zajednici srpskih opština i njenim nadležnostima. Nisam veliki optimista da će se brzo o tome postići neki kompromis. Sve što ponudi Priština, za Beograd će biti malo, a sve što Beograd traži kao nadležnosti za ZSO, za Prištinu će biti mnogo. Teško će biti u nekim zadatim rokovima pronaći meru tih nadležnosti koja bi odgovarala obema stranama."

Istakao je i da bi trebalo podržati pregovarački tim na čelu sa predsednikom Vučićem.

"Zato bi, umesto busanja u junačke grudi ili lamentiranja zbog nečega što se nije ni dogodilo, trebalo podržati naš pregovarački tim na čelu sa Vučićem i nastavak dijaloga u cilju traženja obostrano prihvatljivih rešenja. Ovo je ipak proces, koji će izvesno trajati, i on nema alternativu. Najgora stvar koja bi mogla da se dogodi je da ovi pregovori propadnu i da za njiihov neuspeh bude okrivljena Srbija. Toga smo se nagledali u prošlosti, a mogli smo i da se suočimo sa katastrofalnim posledicama takvih hazarderskih poteza i odluka", zaključio je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track