OPET RAMPA ZA PRIŠTINU: Lažna država Kosovo skinuta sa dnevnog reda Interpola
Arhivska fotografija, Foto: MUP

generalna skupština u beču

OPET RAMPA ZA PRIŠTINU: Lažna država Kosovo skinuta sa dnevnog reda Interpola

Politika -

Tako je diplomatskom akcijom Srbije još jednom sprečen pokušaj lažne države da postane deo krovne policijske organizacije na svetu

BEČ - Pitanje zahteva tzv. Kosova za članstvo u Interpolu skinuto je sa dnevnog reda Izvršnog komiteta Interpola.

Prema saznanjima Novosti, njihov zahtev je bio u prvom nacrtu dnevnog reda koji komitet priprema za Generalnu skupštinu koja se održava u Beču, ali ga u konačnom nema.

Tako je diplomatskom akcijom Srbije još jednom sprečen pokušaj lažne države da postane deo krovne policijske organizacije na svetu.

Privremene institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu - 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu. Prijavu nisu podneli ni 2021. a prošle godine premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti je odustao od slanja zahteva, jer mu je iz diplomatskih krugova sugerisano da ne može da obezbedi potrebnu većinu za prijem i da će doživeti debakl na Generalnoj skupštini koja je u oktobru održana u Nju Delhiju.

O prijemu se na Generalnoj skupštini glasalo samo jednom 2018. godine. I pored podrške zapadnih sila, nisu uspeli. Srbija je uz pomoć Rusije, Španije, Kipra, Kine, Belorusije i mnogih afričkih zemalja, uspela da odbrani svoje argumente.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja