JAVNOBELEŽNIČKA KOMORA PODRŽALA IZMENE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Goran Vesić: Izdavanje građevinskih dozvola će biti brže!
Foto: Ministarstvo Građevinarstva

podrška

JAVNOBELEŽNIČKA KOMORA PODRŽALA IZMENE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Goran Vesić: Izdavanje građevinskih dozvola će biti brže!

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas o predloženim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji sa predsednikom Javnobeležničke komore Srbislavom Cvejićem, koji je u ime te institucije pružio podršku predviđenim promenama u toj oblasti.

Vesić i Cvejić su razgovarali o izmenama zakona, pre svega, o predloženoj mogućnosti da ubuduće i javni beleznici, pored već postojećih nadležnih organa, izdaju informaciju o lokaciji.

Na sastanku je zaključeno da predložene izmene vode ka efikasnijem vođenju i okončavanju svih postupaka iz oblasti planiranja i izgradnje, kao i da će Komora uzeti aktivno učešće u izradi podzakonskog akta, kojim će se bliže urediti postupak po kojem će javni beležnici izdavati informacije o lokaciji.

Ministar Vesić je svog sagovornika upoznao sa najvažnijim izmenama zakona, koje će čitav proces izdavanja građevinskih dozvola učiniti bržim i transparentnijim, smanjiti mogućnost korupcije, uz poštovanje najviših standarda zelene gradnje.

Naveo je da će novim zakonom biti ukinuta konverzija, što će „osloboditi“ gotovo 5.000 lokacija za gradnju.

Dodao je da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole, da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima, te da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, dok se zakonom uvode i energetski pasoši.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja