"ŠTA NAS BRIGA ŠTO SU SE ONI UBIJALI MEĐUSOBNO" Petronijević: Pravda će biti zadovoljena ako se dokažu ETNIČKI MOTIVISANI ZLOČINI
Foto: EPA

suđenje tačiju

"ŠTA NAS BRIGA ŠTO SU SE ONI UBIJALI MEĐUSOBNO" Petronijević: Pravda će biti zadovoljena ako se dokažu ETNIČKI MOTIVISANI ZLOČINI

Politika -

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg lidera tzv. OVK, Hašima Tačija i trojice njegovih saradnika, gde su navedena imena čak 102 žrtve. Oznaka tajnosti sa tog dokumenta skinuta je 27. februara.

Optužnica navodi da tela nekih žrtava nikada nisu pronadjena. Nastradali su ubijani na više lokacija na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije. Suđenje Tačiju, Redžepu Selimiju, Kadriju Veseliju i Jakupu Krasnićiju, koji se u pritvoru u Hagu nalaze od kraja 2020. godine, počeće 3. aprila, a Tužilaštvo je u tom slučaju do sada obezbedilo oko 320 svedoka.

Optuženi se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući nelegalno pritvaranje, mučenje, ubistva i nestanke od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Goran Petronijević, Dragoljub Tomašević
foto: Kurir TV

O slučaju 11 članova porodice Kostić pronadjenih u pećini Volujak zajedno sa još 18 tela Srba kidnapovanih 1998. godine, ali i drugim slučajevima kindapovanih Srba,urednica i voditeljka jutarenjeg programa Redakcija na Kurir TV Snežana Petrović razgovarala se sa advokatima Goranom Petronijevićem i Dragoljubom Tomaševićem.

- Čitav deo istrage i predistražnog postupka je trebalo da bude tajan. Imali smo incidente u smislu otkrivanja identiteta svedoka i to je kompromitovalo čitav postupak. Najvažnije je da nikad niko nije procesuiran iz onih organa koji su te podatke mogli da obelodane, to je sud i ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova. Taj lanac mogućnosti otkrivanja identiteta žrtava i svedoka još nije prekinut - istakao je Petronijević i nastavio:

Goran Petronijević, Dragoljub Tomašević
foto: Kurir TV

- Postupak je takav da je predviđeno da presd samo suđenje moe da se otkrije identitet žrtava, to znači da se mogu identifikovati svedoci do okončanja postupka. Govorim pre svega o nealbanskim, prevashono rpskim žrtvama. Dosadašnje optužnice su bile vezane za albanske žrtve i prema svakoj treba imati empatiju, ali nas ne treba da zanima štio su se Albanci ubijali međusobno iz političkih razloga. Srbiju kao državu, nas kao narod rtreba da zanimaju etnički motivisana ubistva. Ukoliko pred kosovskim sudom budemo dolbili presudu protiv četvorice kosovskih čelnika za etnički motivisana ubistva, onda možemo dobiti zadovoljenje pravde.

07:41

ŠTA NAS BRIGA ŠTO SU SE ONI UBIJALI MEĐUSOBNO Petronijević: Pravda će biti zadovoljena ako se dokažu ETNIČKI MOTIVISANI ZLOČINI

Podsetio je i da postupkom nigde nije obuhvaćeno krivično delo trgovina organima.

- Provlači se još jedna floskula, žtve koje nisu pronašene. A to su žrtve čiji su organi prodavani, a trgovime organa nigde nema kao krivičnog dela. Gotovo da nema situacije gde se ne radi nekakva podmetačina.

Njegov kolega Tomašević saglasan je da se u ovom postupku može očekivati da se na svaki način zataškaju Tačijevi zločini.

Goran Petronijević, Dragoljub Tomašević
foto: Kurir TV

- Čelnici udruženja veterana OVK su već odgovarali za obelodanjivanje podataka. Taj tzv. kosovski sud samo za Albance je formiran da bi njihova krivica bila svedena na minimum. Ono što je važno za nas je da je Hašim Tači, zvani Zmija bio osuđen na 10 godina. Period za koji ga optužuju potvrđuje da su postojali organizovani teroristički akti protiv države, tako da je reakcija države bila adekvatna. Samo suđenje sa 300 svedoka u ovakvim okolnostima, pitanje je koliko će biti validno. Uz ovakva zastrašivanja, pitanje je koliko će uspeti da posvedoče - kaže Tomašević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track