EVROPA TRAŽI REŠENJE: ZSO po modelu četiri države?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POLITIKA

EVROPA TRAŽI REŠENJE: ZSO po modelu četiri države?

Politika -

Prema pisanju Albanijan posta, navodno je u igri ukupno 17 različitih primera, među kojima se razmatraju belgijski, francuski, nemački i italijanski

Evropska unija pokušava da iznađe najbolje rešenje za formiranje ZSO, i to prema onima koji se primenjuju na njenoj teritoriji, preneo je Albanijan post.

Kako su naveli pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, reč je o ukupno 17 različitih modela, među kojima su i onaj iz istočne Belgije (samouprava nemačke zajednice), model Alzasa u Francuskoj, modeli samoupravljanja nemačkog govornog područja i frankofone zajednice u Italiji i model samouprave danske zajednice u Nemačkoj.

Uzori

Mitrovački dvor, ZSO, sastanak, Srbi, odbornici, Kosovska Mitrovica
foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kosovo je relativno malo, pa je osnovna ideja da predloženi model ZSO ne uništava njegov unitarni karakter. Ideja opšteg statusa ZSO preuzeta je po uzoru na francuski Alzas, koji u organizacionoj strukturi Francuske ima srednji status. Pominju se i elementi modela Šlezviga u Nemačkoj, odnosno samouprave tamošnje danske zajednice, kao što je pravo na organizaciju obrazovnog sistema i drugih bitnih sistema direktno povezanih sa Zajednicom. Za regulisanje finansijske i političke podrške matične države, u okviru važećeg pravnog okvira, navodno se razmatra primer danske zajednice u Nemačkoj, koja ima dobro uspostavljen sistem finansijske i političke pomoći danske vlade. A italijanski modeli se uzimaju kao primer izgradnje poverenja između nevećinskih zajednica i centralne vlade - navodi se u članku.

Politička volja

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je problem sa ZSO nedostatak političke volje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i nedoslednost Zapada u pogledu obaveza proisteklih iz Briselskog sporazuma.

- Dodatno, problem za ZSO je što očigledno postoji snažna volja zapadnjačkih pregovarača da se to pitanje veže za međunarodni položaj Kosova. Sve drugo su institucionalno-tehnički detalji, da li će biti nemački, belgijski ili neki treći model - kaže Stanković.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Bivši portparol NATO tokom rata na Kosovu Džejmi Šej rekao je da, kada je reč o formiranju ZSO, postoje mnogi mogući evropski modeli za njeno formiranje.

Ambasador SAD Kristofer Hil poručio je juče da je bitno da se svi slože oko toga da ZSO mora da se formira, tim pre što je predviđena sporazumom od pre 10 godina.

- To je test vlasti u Prištini da shvati šta mora da se reši da bi ispunila evropske standarde - rekao je.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track