ŠTA SE KRIJE IZA JEREMIĆEVOG ODBIJANJA ZAHTEVA IZ AMERIKE: Ako nije kriv, zašto izbegava svedočenje u SAD?
Foto: Privatna Arhiva

korupcionaška afera

ŠTA SE KRIJE IZA JEREMIĆEVOG ODBIJANJA ZAHTEVA IZ AMERIKE: Ako nije kriv, zašto izbegava svedočenje u SAD?

Politika -

Odbijanje lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da se odazove pozivu da kao svedok u američkoj istrazi sumnjivih poslova porodice Bajden dostavi tražene informacije predsedniku Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejmsu Komeru govori da je očito duboko umešan u te malverzacije, tim pre jer je angažovao jednu od najskupljih advokatskih kancelarija u SAD ne bi li izbegao tu obavezu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Naime, od Jeremića je traženo da svedoči o korupciji i pranju novca Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džoa Bajdena, i biznismena iz Hongkonga Patrika Hoa, koji je 2019. osuđen zbog pranja novca, a s kojima je Jeremić sarađivao. No, Jeremić se oglušio o zahtev i angažovao jednu od najskupljih advokatskih kancelarija u SAD da ga zastupa.

Vuk Jeremić
foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Beogradski advokat Svetozar Vujačić za Kurir ocenjuje da je ovakvo Jeremićevo postupanje jasan pokazatelj da je on duboko umešan u te korupcionaške poslove u SAD.

- To što je izabrao najskuplje advokate u Americi da ne bi morao da svedoči samo govori o tome da je debelo umešan u sve to. Pogotovo imajući u vidu da ti advokati bez najmanje 100.000 dolara prednajma i ne preuzimaju slučaj. Da nije ništa sporno radio, zašto bi davao toliki novac da ne svedoči, a uostalom, i da se nije bavio malverzacijama, odakle mu toliki novci? Svakako mu ne bih bio u koži jer mislim da se i kod slučaja Hoa izvukao, iako je bio debelo umešan, ali sada se stvari očito raspliću - kaže Vujačić.

Svetozar Vujačić
foto: Zorana Jevtic

Dodaje da Jeremić, uprkos skupim advokatima, neće uspeti da izbegne da svedoči u SAD.

- Iz iskustva, iz prve ruke znam kako to funkcioniše. Naime, kada se odbije poziv za svedočenje u ovakvom slučaju, Amerikanci mogu da pošalju "supenu", što je internacionalni naziv za obavezujući sudski poziv, a ako se na njega ne odazove, sledi privođenje. Očekujem da će za Jeremića biti iskorišćen taj instrument i u tom slučaju će morati da se odazove - navodi Vujačić.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja