IZBORI! Analitičari: Vanredno glasanje za parlament sve izvesnije, jedan od razloga je eskalacija krize na KiM i pritisci EU
Foto: Printscreen/Video Plus

POLITIKA

IZBORI! Analitičari: Vanredno glasanje za parlament sve izvesnije, jedan od razloga je eskalacija krize na KiM i pritisci EU

Politika -

Vanredni parlamentarni izbori, koji bi bili održani do kraja ove ili najkasnije na proleće sledeće godine, ponovo su tema u političkoj javnosti, a šanse da se oni zaista i održe sve su veće i prilično realne, ocena je analitičara.

Eskalacija krize na Kosovu i Metohiji, te sve žešći pritisci Zapada i EU da se što pre reši kosovsko pitanje i stavi tačka na dijalog, neki su od razloga za ranije održavanje izbora, ocenjuju naši sagovornici, uz objašnjenje da bi tako Vlada dobila potvrdu legitimiteta kod naroda za politiku koju sprovodi o najvažnijim pitanjima.

Kao da će sutra

Mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ove godine nije odbacila ni premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić
foto: screenshot Pink tv

- Ne znam da li će biti izbora, radim kao što i svi iz SNS radimo tako kao da će izbori biti sutra, da u svakom trenutku ne možemo da se postidimo da izađemo pred svoje građane i pokažemo šta smo radili i koji su nam rezultati, ali istovremeno i kao da će biti u redovnom roku. Bez obzira na bilo kakve izbore dajemo sve od sebe svaki dan da Srbija ide napred - rekla je premijerka.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da su parlamentarni izbori mogući i sve izvesniji.

- Nakon najave formiranja pokreta, u čijem su središtu Vučić i SNS, izbori prestaju da budu spekulacija, već praktična mogućnost. Vremenski i politički, logično je i da budu zajedno parlamentarni i lokalni, možda i beogradski - kaže Stanković.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Procene

Izbora, ukazuje, neće biti zato što to hoće opozicija, jer ona, kako kaže, nema dovoljno resursa za pritisak na vlast.

- Izbora će biti ako to proceni vlast, tačnije predsednik Vučić. Kriza na Kosovu ili kriza u pregovorima sa Albancima i EU je važniji faktor od želja opozicije. Tako da raste verovatnoća, ali još uvek nije zasigurno kada će biti, kao i koja je forma izbora u igri, ali da su izbori mogući, mogući su - smatra on.

Stanković kaže i da je trenutno teško proceniti ko ima kakve šanse na izborima.

- Teško je proceniti jer je nepoznato vreme održavanja, u periodu od godinu dana teško je očekivati neke bitnije promene u rejtingu. Ali teško je to utvrditi bez datuma održavanja, aktera, glavnih tema i kampanje - konstatovao je.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, ne odbacuje mogućnost da parlamentarni izbori budu ove godine, ali smatra da se ipak mogu očekivati sledeće.

izbori 2022, Srbija Bira '22, Bojan Klačar
foto: Nemanja Nikolić

- Nije izvesno hoće li biti ove ili sledeće, ali je SNS ostavio prostor da budu sledeće godine. Pre svega zato što je već oročen mandat izvršne vlasti i jasno je da aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević treba da bude naredni premijer. Takođe, 2024. su redovni lokalni pokrajinski izbori, a deluje da SNS voli da spoji lokalne izbore s vanrednim parlamentarnim izborima - kazao je Klačar.

Ocenio je i da bi izlazak Narodnog pokreta, čije je formiranje Vučić najavio, na izbore imao dobre i stabilne rezultate.

Inače, i opozicija priželjkuje izbore, pa je tako lider SSP Dragan Đilas poručio da očekuje i parlamentarne i beogradske i lokalne izbore do kraja godine.

Istraživanje "Faktor plusa" Za SNS 46 odsto, Jeremić i Ponoš ispod cenzusa

Prema poslednjem istraživanju "Faktor plusa", koje je objavljeno sredinom februara, SNS trenutno ima podršku 46 odsto građana, a SPS 10,8 procenata. Na trećem mestu je SSP sa 7,1 odsto podrške, a na četvrtom koalicija NADA sa 4,7 procenata. Da se danas održavaju parlamentarni izbori, cenzus od tri odsto prešli bi još Zavetnici, pokret Ne davimo Beograd i Dveri.

Ispod cenzusa ostali bi Narodna stranka Vuka Jeremića sa 2,7 odsto glasova i pokret Srce Zdravka Ponoša sa 2,2 procenata, koliko bi imala i koalicija "Zajedno za Srbiju - Ekološki ustanak".

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja