"HOĆE SPORAZUM SA ILI BEZ NAS" Sagovornici Kurira o sastanku u Ohridu: EU je pokazala da nema legitimitet posle minskog sporazuma
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"HOĆE SPORAZUM SA ILI BEZ NAS" Sagovornici Kurira o sastanku u Ohridu: EU je pokazala da nema legitimitet posle minskog sporazuma

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je javnosti detalje plana za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o čemu se razgovaralo u Ohridu.

Veliki značaj je što je formiranje ZSO prioritetna obaveza, rekao je predsednik kao i što će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana. Predsednik je podvukao da u Ohridu nije potpisao nijedan dokument.

Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo kada je reč o evropskom putu, kaže predsednik.

Mitrovački dvor, ZSO, sastanak, Srbi, odbornici, Kosovska Mitrovica
foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poručio je da nas Ahtisarijev plan ne zanima, već da ZSO mora da se formira po već potpisanim sporazumima.

O eventualnom ishodu događaja u narednom periodu, gosti jutarnjeg programa na Kurir televiziji su Perko Matović, iz Centra za nacionalnu politiku i dr Mina Zirojević, sa Instituta za uporedno pravo.

Zirojević je prvo rekla koja tačka je najvažnija iz razgovora u Ohridu:

- To je upravo ZSO, jer narod na Kosovu mora da ima zaštitu, prvenstveno sopstvenog života. Takođe je i bitan povratak raseljenih, pronalazak nestalih... Nema nikakvog poverenja niti dalje saradnje ukoliko se međunarodno poverenje, odnosno između dva naroda, ne vrati. Lično ne verujem u evropsku komisiju, kao ni u sposobnosti EU, a pogotovo nakon minskog sporazuma. Ono što mi uliva nadu da će ZSO biti formirana je prisustvo Amerike, koja jedina ima legitimitet da sve to uradi.

Matović je rekao da je Briselski sporazum i lažna obećanja oko formiranja ZSO bile samo podvale Zapada kako bi dobili na vremenu.

01:13

SILOM NAD SRBIMA SU ISFORSIRALI REŠENJE! Stručnjaci analiziraju Vučić razgovor u Ohridu: Napraviće sporazum, sa ili bez nas!

- Briselski sporazum kada je bio formiran, rekli su da će u najkraćem periodu formirati ZSO i to bi bilo upravo ulivanje poverenja da se nastavi dalje sa pregovorima. Međutim, ne samo da se nije poštovao Briselski sporazum i da nije formirana ZSO već deset godina, nego je upotrebom sile nad srpskim narodom pokušano, više puta, da se isforsira neko rešenje koje bi, bez saglasnosti Beograda, doneli neki Srbi sa KiM koji su pod kontrolom tamošnjeg režima. To su velike podvale zapada - rekao je Matović, pa nastavio:

- U položaju smo takvom da moramo da pregovaramo sa EU. Takođe, neki sporazum moramo da postignemo jer ukoliko ne postignu sporazum sa nama, to će uraditi bez nas. Oni će implementirati svoju volju, tako da je bolje da pokušamo da tu budemo, ali ne bi trebalo da imamo iluzije kako u EU imamo nekog partnera ili da našem narodu žele išta dobro. Videli smo da forsiraju projekat rasprčavanja naše zemlje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track