"NEMA IMPLEMENTACIJE FRANCUSKO- NEMAČKOG PLANA BEZ FORMIRANJA ZSO" Drecun o razgovorima u Ohridu: Ne prihvatamo nikakvo priznanje!
Foto: Kurir TV

kosovo i metohija

"NEMA IMPLEMENTACIJE FRANCUSKO- NEMAČKOG PLANA BEZ FORMIRANJA ZSO" Drecun o razgovorima u Ohridu: Ne prihvatamo nikakvo priznanje!

Politika -

Srbija je u razgovorima u Ohridu ostvarila strateške ciljeve, to je analiza koja je prevladala posle sastanka predstavnika Beograda i Prištine koji je održan u subotu.

Srbija je relaksirala svoju političku poziciju i ostala na evropskom putu i ušla u suštinski dijalog normalizacije odnosa uz jasne crvene linije. Zajednica srpskih opština dobila je prioritet. O tome šta je dogovoreno u Ohridu, razgovaramo sa našim gostom Milovanom Drecunom, predsednikom skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Puls
foto: Kurir televizija

Drecun smatra da usmeni dogovor i potpis nemaju istu težinu.

- U međunarodnim konvencijama se tretira kao obavezujuće ono što kaže predsednik neke države, ali pitanje je koliko je to pravno obavezujuće. Dok se ne stavi potpis ipak je to nešto sasvm drugačije. Dogovoren je taj implementacioni plan. Tu imate stavove koji su različiti u tumačenju - rekao je Drecun i dodao:

Stav Beograda ja sasvim jasan i predsednik Vučić ga je izneo više puta u više navrata. Mi nećemo da prihvatimo one odredbe tog sporazuma za koje evropski posrednici tvrde da je praktično prihvaćen. Neka bude da je prihvaćen, ali uz našu jasnu ogradu da članstvo Kosova u UN apsolutno nije prihvatljivo niti bila koja odredba koja bi mogla da se protumači kao da tretiramo Kosovo kao međunarodno pravni subjekat tj. kao de fakto priznanje.

Puls
foto: Kurir televizija

Naveo je neke od spornih tačaka koje stoje u francusko - nemačkom predlogu:

- Oni insistiraju da sve odredbe treba da se prihvate, ali Imate tačke koje su sporne kao recimo ona koja se odnosi na priznavanje putnih isprava, a posebno tačka vezana za međunarodne organizacije i to što se navodi da se uzajamno prihvati pravo na samoopredeljenje, teritorijalni integritet i suverenitet.

01:41

NEMA IMPLEMENTACIJE FRANCUSKO- NEMAČKOG PLANA BEZ FORMIRANJA ZSO Drecun o razgovorima u Ohridu: Ne prihvatamo nikakvo priznanje!

- Beograd to apsolutno nije prihvatio. Predsednik Vučić je napomenuo da će izaći pred narodnu skupštinu saj ednim opštim aktom koji bi potvrdio taj naš stav: da jesmo za normalizaciju odnosa, ali da ne prihvatamo da Kosovu omogućimo članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji tj. ne prihvatamo nikakvo priznanje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja