"ZA CELU PRIČU JE KRUCIJALNA VOLJA VAŠINGTONA!" Stručnjaci otkrili obaveze Srbije posle Ohrida: OVO JE PREDMET MANIPULACIJE
Foto: Kurir TV, Shutterstock

KURIR TV

"ZA CELU PRIČU JE KRUCIJALNA VOLJA VAŠINGTONA!" Stručnjaci otkrili obaveze Srbije posle Ohrida: OVO JE PREDMET MANIPULACIJE

Politika -

"Srbija će raditi na primeni svega dogovorenog u dijalogu", poručio je predsednik Aleksandar Vučić dodajući da ne veruje da će Priština formirati Zajednicu srpskiih opština.

On je ponovio da Beograd nikada neće priznati nezavisno Kosovo niti pristati na njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama. Vučić kaže da je Srbija spremna da primeni sve što bi doprinelo normalizaciji odnosa i smirivanju tenzija, ali sumnja da je Priština spremna na isti korak.

Aleksandar Vučić, Ohrid
foto: screenshot Video Plus

A, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da sličnosti ili razlike između termina "samouprava za srpsku zajednicu" i "Zajednica srpskih opština" ne bi trebalo tražiti dalje od člana 7 evropskog sporazuma, koji govori o potrebi da se primeni sve što je već dogovoreno u dijalogu.

Na šta se Srbija obavezala dogovorom u Ohridu razgovarali su gosti jutarnjeg programa Branko Radun, politički analitičar i Branko Branković, diplomata i nekadašnji ambasador Srbije pri UN.

Branković je odmah rekao kako se Srbija nije obavezala ni za šta, odnosno da nije ni mogla to da učini:

- Srbija se nije obavezala ni za šta niti je mogla, niti se tražilo. Ona je rekla da se prvo vidi ZSO, odnosno ono što je predviđeno Briselskim sporazumom, pa tek onda može da se otvore dokumenti francusko-nemačkog sporazuma, jer je on upravo predviđen za razgovor. Doduše, sada raznim manipulacijama i rečima (odnosi se na sličnosti i razlike termina) pokušavaju nešto da zamagle. Međutim, evidentno je, Briselski sporazum, ZSO, pa izvolite počnite sa tim. Ne samo da se počne, nego i da se završi jer je to proces, pa tek onda možemo da razgovaramo o nečemu drugom.

00:57

ZA CELU PRIČU JE KRUCIJALNA VOLJA VAŠINGTONA! Stručnjaci otkrili obaveze Srbije posle razgovora u Ohridu: Manipulišu nas pričama

Potom je Radun odgonetnuo da li smenom Kurtija, s obzirom na to da mu je bivši pomoćnik rekao da će mu baciti suzavac u kuću ukoliko implementira ZSO, Priština može da se spasi od obaveze formiranja ZSO:

- Bilo je toga i prošlog leta, kada su centri moći na Zapadu hteli da sklone Kurtija, da li trajno ili privremeno. On im je bio kočnica razgovora i pregovora. Tu se samo videli koliko je bitan Kurti ili bilo koji albanski političar. Oni su marionete, i ukoliko se neko naljuti u Vašingtonu, biće sklonjen. Mi ga dosta precenjujemo sa pitanjima šta Kurti misli ili oseća. Za celu priču nije to bitno, već volja Vašingtona.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track