NEDORASLO: Puna im usta Kosova, a odbijaju konsultacije o najvažnijem državnom pitanju!
Foto: Beta Dragan Gojic, Filip Plavčić, Vladimir Šporčić, Marina Lopičić, Beta

neće dijalog

NEDORASLO: Puna im usta Kosova, a odbijaju konsultacije o najvažnijem državnom pitanju!

Politika -

Opozicione stranke, među kojima su Zavetnici, POKS, DS, Narodna stranka, NDBG, mahom nisu zainteresovane za razgovore s predsednikom o evropskom planu, što je za analitičare neozbiljno i nezrelo, jer se propušta prilika za kritiku ili predlaganje drugih rešenja

Posle sastanaka u Ohridu o koracima ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je konsultacije sa svim strankama, na kojima namerava da ih obavesti o sadržaju aneksa sporazuma koji je prihvaćen u tim razgovorima i eventualno se dogovori o zajedničkom dokumentu koji bi bio izglasan u Skupštini Srbije. Iako je reč o temi koja ima predznak najvišeg nacionalnog interesa i na kojoj se, posebno na desnoj strani političkog spektra, razbuktava politička borba izvan institucija, politički akteri s kojima smo razgovarali mahom unapred odbijaju učešće u konsultacijama ili još vagaju političku korist od učešća ili neučešća u tome.

Šteta za sve

Politički analitičar Branko Radun smatra da je velika greška opozicije što odbija ovakve razgovore i pre nego što je zvaničan poziv upućen.

Branko Radun
foto: Kurir Televizija

- Deluje i neozbiljno i nezrelo reći da ne idete na konsultacije i tako propustite priliku da mu sve kažete u lice, da poentirate s kritikama ili predložite vaše rešenje ili ideju. Čak je i bilo kojem strancu teško objasniti situaciju u kojoj vas predsednik zove, a vi smislite izgovor da odbijete taj razgovor. To je problem za opoziciju, a za sve nas je ogroman problem što ne postoji dijalog između političkih aktera. Napravljena je takva fama u opoziciji da sad stranke koje bi i došle na konsultacije imaju strah da ih ovi drugi ne proglase Vučićevom opozicijom. Ta fama je potpuno besmislena i onemogućava dijalog vlasti i opozicije - objašnjava Radun.

Desničarske stranke najglasnije su u kritici državne politike u vezi s Kosovom i EU, ali svoje stavove očigledno neće izneti direktno Vučiću. Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski poručuje da "neće da bude saučesnik za primenu plana":

Milica Đurđević Stamenkovski, Milica Zavetnica
foto: Printscreen/Kurir

- Poziv još nije stigao, a ukoliko i bude poslat, donećemo zajedničku odluku s našim partnerima iz državotvorne opozicije. Mi smo uporno insistirali na konsultacijama, smatrajući da će doprineti političkoj stabilnosti u zemlji i čvršćoj pregovaračkoj poziciji Srbije u Briselu i Ohridu, ali očigledno je vlast ignorisala potrebu za nacionalnim konsenzusom. Sada se javlja ideja da organizuju sastanke kada su već odlučili da prihvate francusko-nemački plan, pa se postavlja pitanje da li žele dijalog ili saučesnike za primenu plana. Ako je ovo drugo u pitanju, mi nismo adresa.

Vojislav Mihailović, lider POKS koji je deo koalicije NADA zajedno s Novim DSS, kaže da će učešće zavisiti od toga koje teme će biti navedene u dopisu.

Vojislav Mihailović
foto: Beta

- Taj poziv trebalo je da bude upućen pre nego što je prihvatio sporazum, pa čak i plan njegove implementacije. Možemo doći da razgovaramo samo o njegovoj ostavci i raspisivanju novih izbora, jer je prekršio Ustav i jer za sve o čemu se dogovorio na svoju ruku nije imao saglasnost parlamenta, niti je za ovakav zaokret u politici dobio poverenje građana - izjavio je Mihailović.

Već čuli plan

I u takozvanoj proevropskoj opoziciji nije najjasnije ko prihvata razgovore. Lider DS Zoran Lutovac kategorički je odbio učešće u najavljenim konsultacijama, navodeći kao ključni razlog to "što bi trebalo da idemo tamo da nas predsednik obavesti o nečemu o čemu smo već saznali iz medija i od posrednika u dijalogu". Iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa nam je rečeno da će tek po dobijanju poziva odlučivati da li će se i odazvati i otići na taj sastanak.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže za Kurir da sastanci i razgovori s Vučićem treba da se vode jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola.

Radomir Lazović
foto: Printscreen/RTS

- Nikakvi tajni sastanci, poput onog kada se sastajao s Draganom Đilasom iza zatvorenih vrata, ne dolaze u obzir. Neozbiljno je i lakrdijaški da se na konsultacije zove preko medija, zna se kako se upućuje poziv. Hajde da sačekamo zvanično poziv, pa ako ga uopšte bude, mi ćemo se izjasniti - rekao je Lazović.

Predstavnici Narodne stranke nisu zainteresovani za konsultacije. Šef ove poslaničke grupe Miroslav Aleksić poručio je preko medija da ništa novo ne mogu da čuju na tim konsultacijama, te da one ničemu ne služe.

Pokret slobodnih građana

Samo kao kolegijum u Skupštini

Iz Pokreta slobodnih građana za Kurir kažu da će učestvovati u ovim razgovorima ako oni budu organizovani pod okriljem Skupštine Srbije.

Pavle Grbović
foto: PSG

- Ukoliko bude sazvan kolegijum na koji će predsednik parlamenta Vladimir Orlić pozvati šefove poslaničkih grupa i njihove zamenike, onda će se PSG rado odazvati i učestvovati u tome. Međutim, ukoliko predsednik Srbije bude zvao na neformalne razgovore na Andrićev venac, mi ćemo takav poziv odbiti - objašnjavaju u PSG.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track