"BRUTALNA PROVOKACIJA, SRAMNO NEZNANJE EVROPSKOG PARLAMENTA!" Eksperti o skandaloznom veličanju RATNOG ZLOČINCA ALOJZIJA STEPINCA
Foto: Arhiva, Printscreen/Kurir TV

KURIR TV

"BRUTALNA PROVOKACIJA, SRAMNO NEZNANJE EVROPSKOG PARLAMENTA!" Eksperti o skandaloznom veličanju RATNOG ZLOČINCA ALOJZIJA STEPINCA

Politika -

Istorija se ponovo prekraja!

U Evropskom parlamentu se ponovo favorizuju lik i delo osuđenog ratnog zločinca kardinala Alojzija Stepinca.

Katolički nadbiskop kog istorija pamti kao vikara ustaške NDH, evroparlamentarcima je predstavljen u najboljem mogućem svetlu na konferenciji pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade".

Za veličanje ovog osuđenog zločinca postarala se hrvatska evroposlanica Željana Zovko, inače iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) premijera Andreja Plenkovića.

Ona je čak poručila da Stepinca treba što pre proglasiti za sveca, a za protestne note iz Srbije je rekla "da je ne zanimaju, da se tema politizuje i da je njeno ignorisanje srpskog stava najbolji odgovor Srbiji". Uprkos tome što je Evropa zasnovana na antifašizmu, evoparlamentarci nisu osudili ovaj pokušaj prekrajanja istorije.

Interesantno je i vreme otvaranja ovog kontroverznog pitanja, pa je bilo komentara da ovim potezom hrvatski HDZ ulazi u izbornu kampanju. Ipak, najproblematičnije je što se veličanjem osobe koja je ćutala o genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima, i nasilno vršila konverziju Srba u katoličku veru, iznova otvara bol i nanosi nova nepravda.

Prof. Milan Petričković, filozof religije, sa Fakulteta političkih nauka, i Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, gostovali su u emisiji Usijanje gde su se dotakli ove skandalozne konferencije u Evropskom parlamentu.

- Mislim da jedan dobar deo evroparlamentalaca nema dovoljno informacija ko je Alojzije Stepinac, a drugi deo to sigurno zna. Međutim, mi se nalazimo u jednoj specifičnoj fazi odnosno rata u Ukrajini. Mislim da je Hrvatska htela da iskoristi to i pošalje jednu poruku da postoje ljudi za vreme Drugog svetskog rata koji su bili na strani slobode, pravde, antifašizma. Ovo je jedan skandalozan primer prekrajanja istorije. Mislim da je ovo brutalna provokacija i sramno je što se predstavnici Evropskog parlamenta nisu informisali i što su dozvolili da se održi ovakva jedna konferencija - rekao je Linta.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

- Time se relativizuje antifašizam kao temeljna vrednost današnjeg sveta. Dobra je stvar što je naša misija uputila protestno pismo. Naravno, svi smo svesni da od toga neće biti ništa, ali je veoma važno da naša strana odnosno Srbija u svakom trenutku reaguju i ukazuju na činjenice. Inače, Alojzije Stepinac je bio ratni zločinac, ličnost koja je bez rezervno podržavala genocid ustaške NDH od njenog osnivanja, do propasti.

Filozof smatra da ovde nisu samo u pitanju ulazak u izbornu kampanju.

- Mislim da nisu samo u pitanju izbori u Hrvatskoj iduće godine gde HDZ grabi određeni prostor da bi privukao broj glasača. Pošto je to versko opredeljenje je jedno od izuzetnih faktora koje ima emocionalnu konotaciju, ono ima kulturološku dimenziju i taj jako izraženi faktor identifikovanja sa tim što se zove Hrvatski nacion - rekao je filozof.

05:48

BRUTALNA PROVOKACIJA, SRAMNO NEZNANJE EVROPSKOG PARLAMENTA! Eksperti o skandaloznom veličanju RATNOG ZLOČINCA ALOJZIJA STEPINCA

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track