"AMERIKA JE PROMENILA TAKTIKU, SMIRILI SU TENZIJE JEDNIM CILJEM!" Stručnjaci analiziraju: Srbi strahuju samo od OVE stvari!
Foto: Kurir

kurir tv

"AMERIKA JE PROMENILA TAKTIKU, SMIRILI SU TENZIJE JEDNIM CILJEM!" Stručnjaci analiziraju: Srbi strahuju samo od OVE stvari!

Politika -

Nepokolebljiv stav državnog rukovodstva Srbije doprineo je diplomatskoj pobedi na samitu u Ohridu, saglasni su sagovornici Kurir TV.

"Uzaludan je svaki pokušaj da se dovede u pitanje dogovor Beograda i Prištine iz Ohrida" - poručuje visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj.

"Dogovor je usaglašen, mora da se sprovede i nema mesta za biranje šta se hoće, a šta ne" - kategoričan je Borelj.

A, američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da bi, ako se sporazum iz Ohrida primeni, to otvorilo put priznanja tzv .Kosova od strane pet zemalja članica Evropske unije, koje to još nisu učinile.

Kosovo
foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

Gosti koji su u jutarnjem programu Kurir televizije obrazložili celokupnu situacjiu, ali i izjave zvaničnika su prof. dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje i Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti"

Deđanski je rekao da su SAD promenile taktiku da bi međukoracima došli do razgovora.

- Amerika je dala signale da je promenila taktiku, shvativši da Srbija neće moći da bude slomljena, odnosno da izda svoje nacionalne interese, i to su promenili signale posle dugo vremena, jer su mislili da je tako nešto moguće. Naredna taktika je da pokušaju da smire tenzije u regionu, pa onda da podrže Otvoreni Balkan, idu na implementaciju nekih sporazuma da ne bude tolikih tenzija i da posle toga dođe do razgovora. Mi znamo da nećemo priznati Kosovo, ali se oni nadaju da hoćemo. Zato pokušavaju da navrše taj međukorak - započeo je Deđanski.

01:27

AMERIKA JE PROMENILA TAKTIKU, SMIRILI SU TENZIJE SA JEDNIM CILJEM! Stručnjaci analiziraju: Srbi strahuju od samo OVE stvari!

Vujičić je rekao da Srbi jedino strahuju da Kurti ne pusti albanske strane da pucaju na narod:

- Čovek koga je jako teško kontrolisati, Aljbin Kurti, je defakto sociopata, koji hoće da uđe u istoriji, čitanke... On je učenik jednog albanskog fanatika. U celoj situaciji na KiM je najveći strah je to da Kurti ne organizuje neke Albance da izađu i pucaju. Imali smo slučaj u Štrbcima, da je čovek koji je pucao na dete osuđen za remećenje javnog reda i mira. U tome je osnovni strah, a inače borbe kao takve se ne plašimo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track