DŽABA SE PACOLI HVALI, DVE TREĆINE AFRIKE NE PRIZNAJE KOSOVO! Dačić za Kurir nakon akcije prištinskog političara
Foto: Beta Bor Slanasta, Beta Ognjen Stevanović

kosovska diplomatija u blokadi

DŽABA SE PACOLI HVALI, DVE TREĆINE AFRIKE NE PRIZNAJE KOSOVO! Dačić za Kurir nakon akcije prištinskog političara

Politika -

Da je proces priznavanja kosovske nezavisnosti u ozbiljnoj blokadi, potvrđuju i poslednji pokušaji prištinskih političara da ublaže svoje diplomatske neuspehe. Sudeći po akcijama bivšeg kosovskog predsednika Bedžeta Pacolija, Kenija je jedna od zemalja koju Kosovo pokušava da preokrene, iako je u januaru ova afrička država u dopisu Srbiji potvrdila svoj stav da ne priznaje kosovsku državnost.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da Pacoli može da priča svašta, ali da ga činjenice demantuju.

- Kenija nam je nedavno potvrdila da poštuje suverenost i teritorijalni integritet Srbije i da ostaje čvrsto na poziciji da ne priznaje lažnu državu Kosovo. Džaba se Pacoli hvali. Činjenice govore da dve trećine Afrike ne priznaje Kosovo, već je uz Srbiju u njenoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti. Od 54 zemlje Afrike koje su članice UN, svega 10 priznaje Kosovo, a Egipat je jedna koja je zamrzla priznanje - naglašava Dačić.

Pacoli se prethodno na Fejsbuku pohvalio ličnim prijateljstvom sa kenijskim predsednikom Vilijamom Rutom i vešću da je Kenija odlučila da prizna kosovske pasoše i sarađuje sa Kosovom u oblastima od zajedničkog interesa.

Ruto, Kenija
foto: EPA/ DANIEL IRUNGU

- Danas sam posetio predsednika Republike Kenije, mog prijatelja Vilijama Ruta, u Najrobiju da mu se zahvalim na prijateljstvu tokom godina - napisao je lider Alijanse za novo Kosovo.

Pacoli je poručio da je priznavanje pasoša prvi korak konkretizacije saradnje i da označava istorijski trenutak za diplomatske odnose Kosova sa Kenijom. On je uz to objavio i pismo koje mu je poslao Ruto, ali se u njemu nijednom rečju ne pominje da je Kenija promenila stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Kenija je pre samo dva meseca Srbiji potvrdila da neće priznati kosovsku nezavisnost. Tada je u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stigao dopis, kao odgovor na čestitiku povodom Dana nezavisnosti Kenije, u kojem je ova država navela da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ostaje posvećena principima međunarodnog prava.

- Kenija ostaje posvećena principima suvereniteta i teritorijalnog integriteta vaše zemlje i podržava mirno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i zato ostajemo na istoj poziciji kada je reč o Kosovu - piše u pismu adresiranom na ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića.

Ni na sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, gde se ažurira lista zemalja koje su priznale Kosovo, nema Kenije. Međutim, na tom spisku su i dalje države, čak 27, koje su u međuvremenu povukle priznanje. Zbog toga su podaci Srbije sasvim drugačiji od onoga što Priština tvrdi: trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost Kosova, 84 ga priznaje, dok za tri države ne može da se utvrdi njihovo zvanično stanovište. Inače, poslednje priznanje Kosovo je dobilo od Izraela u februaru 2021.

Saradnja Berlina i Prištine

Nemačka obučava oficire KBS

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je da se Kosovskim bezbednosnim snagama svakodnevno pridružuju novi stručni kadrovi i objavio da se dva oficira nalaze na obuci u Nemačkoj. Kako je precizirao, oni su uspešno završili karijerni kapetanski kurs u školi za pešadijske oficire u Nemačkoj.

KBS, Kosovske bezbednosne snage, kosovska vojska, vojska Kosova
foto: Profimedia

- Svaki dan se u Kosovske bezbednosne snage dodaju novi profesionalni kadrovi. Oficiri KBS, poručnik Valjdet Haljimi i poručnik Granit Revuči, uspešno su završili karijerni kapetanski kurs u školi za pešadijske oficire u Nemačkoj. Njihova matura je dodatna vrednost za našu vojsku - naveo je Mehaj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track