MILANOVIĆ SRAMNO PLJUNUO NA SRPSKE ŽRTVE! Linta: Ponizio je ceo naš narod, šta očekivati od njega koji je SRBE NAZVAO ŠAKOM JADA?!
Foto: EPA / Christian Bruna, Printscreen/Youtube

Ne stišava se bura u Republici Srpskoj

MILANOVIĆ SRAMNO PLJUNUO NA SRPSKE ŽRTVE! Linta: Ponizio je ceo naš narod, šta očekivati od njega koji je SRBE NAZVAO ŠAKOM JADA?!

Politika -

Potez predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je na obeležavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO) Derventa pre dva dana odlikovao pripadnike ove brigade, ozloglašene po strašnim zločinima koje je činila nad srpskim stanovništvom na području Dervente i Posavine, izazvao je bes stanovništva i oštre reakcije u javnosti.

Uvreda i provokacija Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da odlikovanje zloglasnoj brigadi HVO ne doprinosi pomirenju, niti unapređenju dobrosusedskih odnosa.

Željka Cvijanović
foto: Kurir televizija

- Apsolutno je razumljiva i opravdana reakcija javnosti i građana Dervente, za koje, kao i za celu Republiku Srpsku, ovaj čin predstavlja uvredu i provokaciju. Derventa je grad koji je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata pretrpeo ogromne ljudske i materijalne žrtve i tu činjenicu morali bi da poštuju svi koji dolaze u ovu lokalnu zajednicu - naglasila je Cvijanovićeva za agenciju Srna.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da je poseta Milanovića Derventi i odlikovanje "nekorektan, neprimeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vređaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu".

- Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće, naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije. Nikad nisam bio neko ko doliva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumevanja, ali u ovom potezu to prosto nije moguće - naveo je Stanivuković.

Ponižavanje Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba u regionu, kazao je za Kurir da se od Milanovića mogu očekivati ovakve skandalozne stvari koje radi, jer je "neozbiljan i neprincipijelan političar".

Miodrag Linta
foto: Kurir

- Šta očekivati od čoveka koji je pre nekoliko godina rekao da su Srbi šaka jada? Dobro je poznato da je 103. brigada HVO počinila masovne i užasne zločine nad Srbima širom Posavine i ovo odlikovanje je najdublje vređanje i ponižavanje tih srpskih žrtva, članova njihovih porodica, ali i celog srpskog naroda. Ovo mu nije prvi put da odlikuje ljude ili jedinice koji su učestvovali u zločinima nad našim narodom, Milanović samo ređa skandale - kazao je Linta.

(Kurir.rs /J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track