GRANIČNI PRELAZI NA BRZOJ PRUZI BEOGRAD-BUDIMPEŠTA BIĆE NA ŽELEZNIČKIM STANICAMA: Vesić najavio: Bez zaustavljanja na granicama!
Foto: MGSI/Predrag Mitić

ministar u dvodnevnoj poseti mađarskoj

GRANIČNI PRELAZI NA BRZOJ PRUZI BEOGRAD-BUDIMPEŠTA BIĆE NA ŽELEZNIČKIM STANICAMA: Vesić najavio: Bez zaustavljanja na granicama!

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Budimpešti, izjavio je da je formirana zajednička radna grupa koja će se baviti uređenjem saobraćaja na budućoj brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte i najavio da će, kada bude puštena u saobraćaj 2025, granični prelazi biti na samim železničkim stanicama, kako se vozovi ne bi zaustavljali.

- Napravili smo zajedničku radnu grupu o tome kako ćemo urediti saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, kako bi granični prelazi sa carinom bili na železnicckim stanicama i u Beogradu i u Budimpešti, Subotici i Novom Sadu i svim drugim, kako vozovi ne bi morali da staju na granici - rekao je Vesić.

Ministar je podsetio da je Srbija završila brzu prugu do Novog Sada u dužini od 75 kilometara i da gradi deonicu do Subotice od 108 km, koja će biti gotova 2024. godine, dok će Mađari njihov deo završiti 2025, kada će se između Beograda i Budimpešte stizati za oko tri sata.

Vesić je rekao da će se kada pruga kroz Srbiju bude gotova stizati za nešto više od sat vremena od Beograda do Subotice.

- Nedavni sastanak predsednika Vučića i Orbana je još jedan dokaz da naše dve zemlje nisu samo prijatelji, mi smo strateški partneri i tako se i ponašamo. Naša saradnja je pre svega politička i ekonomska. Kada govorimo o ekonomskoj, ona je najizraženija kada je u pitanju infrastruktura i ne postoje evropske zemlje koje se brže saobraćajno povezuju i više ulažu u zajedničke infrastrukturne projekte u ovom delu Evrope, od Srbije i Mađarske - naglasio je Vesić.

Goran Vesić, Pruga Beograd-Budimpešta
foto: MGSI/Predrag Mitić

Kazao je da je jedna od prvih poseta kada je postao ministar bio dolazak njegovog mađarskog kolege Janoša Lazara i da su se tada dogovorili da kada dođe u Budimpeštu nastave razgovore o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Naš najvažniji infrasrtukturni projekat je brza pruga između Beograda i Budimpešte, istakao je Vesić.

Kazao je da ove godine dve zemlje obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja železničkog saobraćaja između Beograda i Budimpešte kada je prvi voz iz Beograda stigao u Budimpeštu, koji je dostigao kralj Milan.

- I tada je bila veoma važna povezanost između naša dva grada. Jedan od njih o kojem sam već pričao u Beogradu sa mađarskim kolegom jeste brza saobraćajnica između Bačkog Brega i Nakova, pošto ćemo ove godine potpisati ugovor za izgradnju. Ta brza saobraćajnica će potpuno saobraćajno promeniti granični prelaz sa Mađarskom Bački Breg, koji će postati mnogo značajniji prelaz - naveo je Vesić.

Kazao je da će mađarska strana uraditi dodatne radove na infrastrukturi i da će Bački Breg biti mnogo veći prelaz.

- Kada bude završena brza saobraćajanica, taj prelaz neće biti manje opterećen od Horgoša - naveo je Vesić i doda će se vrlo brzo krenuti u zajedničku rekonstrukciju prelaza Bački Breg, pošto je projekat završen u januar.

Dodaje da bi mađarska trana trebalo da unapredi i prelaz Kelebija koji će postati tzv. "zeleni koridor" .

- Horgoš se već završava i do uskršnjih praznika bi trebalo da bude gotova rekonstrukcija. I sada radimo na tome kako da uspostavimo zajedničku carinu i ubrzamo rad i drumski saobraćaj. Napravljena je i pruga između Subotice do Segedina i oktobra bi trebalo da krene putnički saobraćaj i danas smo razgovarali o tome kakao da uredimo da postoji jedno mesto da ljudi koji koriste voz između Subotice i Segedina prolaze pasošku kontrolu, što će veorvatno biti u Segedinu. Tako da neće biti strajanja na samoj granici - naveo je Vesić.

Naveo je da će će obavestiti mađarske kolege o našim planovima za izgradnju brze pruge do Niša i dodao da je pre godinu dana bila inicijativa o zajedničkom sastanku ministara transporta Mađarske, Srbije, Bugarske i Turske o nastavku ovog koridora.

Goran Vesić, Budmipešta
foto: MGSI/Predrag Mitić

Vesić je rekoa da će njego predlog biti da se uključe i Severna Makedonija, Albanija i Grčka i da razgovramo o tome kako bi uz pomoć EU brza pruga između Beograda i Budimpešte mogla da bude urađena i prema Grčkoj, možda i prema Albaniji i Turskoj, kako bi bio povećan kargo prevoz.

- Kada danas razgovarate sa mađarskim prijateljima, koji žele da sarađuju sa Srbjim i zahvaljujući Vučiću i Orbanu nisamo nikada u istoriji imali bolje odnose. Mađarska nas podržava na evropskom putu i pomaže nam da razvijamo zajedničke infrastukturne projekte - naglasio je Vesić.

Na pitanje da prokometariše najavu Vučića da će u maju biti održan samit sa Mađarskom i da će biti formiran Strateški savet sa Mađarskom, Vesić je rekao da će tu svakako jedna od važnih stvari biti i infrastrukturni projekti, s obzirom da je infrastruktura jedan od najznačajnijih vidova saradnje dve zemlje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track