TODOSIJEVIĆA POZVALI U ZATVOR ZBOG IZJAVE O RAČKU, ALI BEZ PRESUDE: Srpska lista: Njegova JEDINA KRIVICA JE ŠTO JE SRBIN!
Foto: Printscreen

Skandal na KiM

TODOSIJEVIĆA POZVALI U ZATVOR ZBOG IZJAVE O RAČKU, ALI BEZ PRESUDE: Srpska lista: Njegova JEDINA KRIVICA JE ŠTO JE SRBIN!

Politika -

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Naime, Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao prošle nedelje, a tek danas mu je uručena presuda tzv. Apelacionog suda kojom se potvrđuje da je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine.

- Nečuveno je da se poziv na izdžavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevica vodi politički i montiran proces, koji ima cilj da se Srbima na KiM sudi za verbalni delikt i da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora. U prilog tome svedoči i činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija. Posebno je indikativno da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu, što pokazuje da Priština na sve načine da opstruiše i obesmisli dijalog - naneveo je Petković u saopštenju i dodao da će Todosijevićev advokat odmah iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalvu tzv. Vrhovnom sudu u Prištini, dok će Kancelarija za KiM o najnovijem kršenju ljudskih prava obavestiti specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka i sve amabasadore Kvinte.

Iz Srpske liste saopštili su da je "posle više decenija, na tlu Evrope srpski domaćin i dokazani rodoljub, Todosijević prvi čovek koji je osuđen za verbalni delikt".

- Ova presuda je kruna srbofobije režima Kurtija koji na sve načine nastoji da proganjanjem časnih srpskih domaćina pošalje poruku svim Srbima da nemaju mesta na KiM, i etnički očisti pokrajinu od srpskog naroda. Kao i u prvom suđenju, i ovo je sprovedeno protivno sporazumu iz Brisela koji je garantovao Srbima da će se u slučajevima protiv njih suditi od strane sudskog veća koji će ciniti dvojica srpskih i jedan albanski sudija. Njegova krivica je sudskom veću bila jasna, jer je po nacionalnosti Srbin! - saopšteno je iz Srpske liste.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja