SLAGAO! BASTA IZMISLIO I RASPRAVU NA SEDNICI VLADE! Ministri mu poručili: Ovaj EGZIBICIONIZAM mora biti KAŽNJEN!
Foto: Zorana Jevtić, Beta Miloš Miškov, Beta Darimir Banda

nastavio da solira

SLAGAO! BASTA IZMISLIO I RASPRAVU NA SEDNICI VLADE! Ministri mu poručili: Ovaj EGZIBICIONIZAM mora biti KAŽNJEN!

Politika -

Ministar privrede Rade Basta iz redova JS, i pored upozorenja, opet solira i kontrira zvaničnim stavovima Vlade, čiji je deo!

Basta je tako, nakon predloga da naša zemlja uvede sankcije Rusiji, kazao da su članovi kabineta u Nemanjinoj 11 na sednici Vlade "govorili negativno i iznosili drugačije stavove, dok su neki ćutali", iako o tome, prema saznanjima Kurira koje su nam članovi kabineta u Nemanjinoj 11 potvrdili, nije bilo ni reči!

Basta je najavio i mogućnost formiranja svoje političke organizacije, s kojom bi izašao na izbore na svim nivoima!

Naime, Basta je intervjuu za Novu kazao i da su neki ministri na sednici Vlade ćutali, ali da "ne zna da li je ćutanje znak podrške".

Rade Basta, direktor, Beogradske elektrane
foto: Kurir

Prava istina - U javnosti sam izneo svoj lični stav kako bi se pokrenula argumentovana rasprava. Ministri su reagovali negativno i iznosili drugačije stavove. Neki su ćutali. Da li je ćutanje podrška, ja to ne znam. Vreme će pokazati. Ne isključujem mogućnost formiranja novog političkog pokreta Evropski put Srbije i izaći ću na izbore na svim nivoima. Moji proevropski stavovi su poznati i šefu JS Draganu Markoviću Palmi i šefu SPS Ivici Dačiću. Hrabrost je ponekad ludost, ali se ne bojim žrtve zbog svog naroda - kazao je Basta.

Međutim, kako saznaje Kurir, na sednici Vlade zapravo nije bilo ni rasprave o njegovoj izjavi o uvođenju sankcija Rusiji! Naime, na početku sednice, ministru privrede se samo kratko obratila premijerka Ana Brnabić.

- Premijerka je rekla Basti da Vlada mora da bude ujedinjena i da njeni članovi moraju da poštuju odluku Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i da nema soliranja i iskakanja. Basta je na to tražio reč, a onda je samo uključio mikrofon i kratko rekao da je to bio njegov lični stav i na tome se sve završilo. Niko od ministara nije ni reč progovorio na tu temu, niti se pokretala rasprava o tome - kaže dobro obavešteni izvor Kurira koji je prisustvovao sednici.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je naša saznanja da se na sednici uopšte nije raspravljalo o Bastinom predlogu, već da je "premijerka upozorila da ministri ne iznose svoje privatne stavove, koji nisu u skladu s državnom politikom".

Predsedništvo 23.01.2023., Ivica Dačić
foto: Nemanja Nikolić

- Ja sam to apsolutno podržao i izneo stav naše koalicije SPS i JS da poštujemo stav Saveta za nacionalnu bezbednost da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nismo za uvođenje sankcija Rusiji, kao i da ministri ne treba da nastupaju sa suprotnim stavovima. Nije se uopšte vodila nikakva rasprava, niti se izjašnjavalo. Basta to mora da shvati, jer Vlada jedino tako može da funkcioniše - kazao je Dačić za Kurir.

Jasni stavovi Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za Kurir "da se nada da će svaka politika članova Vlade mimo zvanične državne biti sankcionisana".

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

- Dosta je egzibicionista i solo igrača! Imaće izbore, pa neka se kandiduju s tom politikom, a ne da pričaju u kampanji jedno, a posle kao članovi Vlade da pričaju potpuno drugačiju priču - kazao je Vučević.

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja iz redova SPS, kazao je za Kurir da je Vlada kolektivni organ koji ima jasno definisanu državotvornu politiku.

- Kada je reč o konkretnom pitanju, on mora da poštuje odluku Saveta za nacionalnu bezbednost. A to se, naravno, očekuje od svih članova Vlade - rekao je Milićević.

Predsednik JS, čiji je Basta i dalje zvanično član, Dragan Marković Palma juče nije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira, a komentar do zaključenja broja nismo dobili ni od ministra privrede.

Dejan Vuk Stanković:

On je politički Del Boj

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je samo u rubrici "Verovali ili ne" moguće pročitati ideju da "nekadašnji funkcioner Palmine stranke preko noći postane neka kopija Čede Jovanovića ili kvazinarodnjački avatar Pavla Grbovića".

Usijanje dana, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

- Rade Basta, lider Druge Srbije, liči na šalu kao iz britanskih humorističkih serija. Zaista je zanimljivo šta će mu reći Palma i Dačić na ovaj smeo, avanturistički, pomalo prenagljen i vrlo malo izgledan poduhvat, dok verujem da ga predsednik Vučić neće komentarisati. Hrabro jeste, a skepsa u pogledu uspeha njegovih ideja je nesumnjiva. Doduše, deluje da Basta, kao politički Del Boj, veruje u onu poslovicu: "Onaj ko reskira, dobija" ili u sentencu: "Sledeće godine u ovo vreme biću predsednik". Ovo je primer zašto politička scena Srbije mora mnogo da se uozbilji, da se cenzus podigne, a političke opcije jasno kristališu - kazao je Stanković.

Snežana Paunović: Nisam roditelj nikom od svojih kolega

Šefica poslaničke grupe SPS u Skupštini Snežana Paunović izjavila je da nije stigla da pročita izjavu ministra privrede Radeta Baste da će možda da formira svoju političku organizaciju, dodajući da, "ako je to njegova odluka, onda pretpostavlja da je dobro promislio o njoj, a moguće je da je neka medijska spekulacija".

- Ne volim da se s pozicije šefice poslaničkog kluba SPS ponašam kao roditelj nekom od svojih kolega, niti to treba. Basta je dovoljno zreo i odgovoran da sam proceni kojim će putem ići. Ako je tako rekao, onda je verovatno procenio da tako i treba - rekla je za RTS.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track