PETKOVIĆ: Nov pokušaj Kurtija da izazove haos na severu KiM! On ne želi mir, dijalog, ZSO nego krizu, ovo je taktika Prištine!
Foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

posle jučerašnjeg hapšenja Srbina, konferencija u vladi srbije

PETKOVIĆ: Nov pokušaj Kurtija da izazove haos na severu KiM! On ne želi mir, dijalog, ZSO nego krizu, ovo je taktika Prištine!

Politika -

Jasno je da je pod pritiskom da formira ZSO, zato traži načine da izazove incidente i da posle toga ne mora da formira Zajednicu

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti danas u 11 iz sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj.

On se obratio uživo pošto je tzv. kosovska policija juče na severu Kosmeta uhapsila Srbina pod sumnjom da je zapalio automobile i ranije napao policiju vatrenim oružjem.

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

- Kurti ne želi mir, ne želi dijalog, ne želi formiranje ZSO, na pomolu smo nove krize sa tablicama, koju Kurti želi da izazove. Jasno je da međunarodna zajednica vrši jak pritisak na Prištinu da mora da formira ZSO, a to potvrđuje i dogovor iz Ohrida, u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine - rekao je Petković i dodao da uprkos tome Kurti i dalje govori da je ZSO protivna tzv. kosovskom ustavu.

Kurti krši sve dogovore oko tablica

Petković je kazao da Kurti krši sve dogovorene sporazume o registarskim tablicama i da najnovijim hapšenjima želi da izazove krizu i reakciju Srba naročito u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, kako bi imao razlog da ne ispuni preuzete obaveze.

Petković je na konferenciji za novinare povodom hapšenja Srbina u Zubinom Potoku, rekao da se Priština ponaša po utvrđenom receptu, da generiše krize i incidente, a da je "Kurti pokazao da ne želi mir, ni dijalog ni da formira Zajednicu srpskih opština". Dodao je da Kurti stvara krizu oko registracije vozila jer to pogađa veliki deo ljudi, kao odgovor na to što međunarodna zajednica vrši pritisak na njega da se formira ZSO, što je potvrđeno i u Ohridu i u Briselu.

- Jasno je da je Kurti pod snažnim pritiskom da formira ZSO, zato traži način da izazove incidente, stvori novu krizu i da posle toga ne mora da formira Zajednicu - pojasnio je Petković objasnivši i najnoviju taktiku Prištine odnosno Kurtijevu nameru: da izazove novu krizu sa tablicama koja treba da eskalira u oduzimanje ne samo tablica nego i automobila - privatne svojine, što je nedopustivo i ne postoji nigde u svetu jer je privatno vlasništvo neprikosnoveno.

Kurti nema pravo! Petković o nameri Prištine da izazove novu krizu s tablicama

- Kurti nema pravo da to radi! Reč je o čistoj samovolji Aljbina Kurtija, to je jasno kao dan i čisto kao suza! Pokazao sam vam izjave Petera Stana i Dereka Šolea, nema vremenskih ograničenja, sve je čista samovolja Kurtija koji govori o nekakvih rokovima i potezima, a ništa od toga nije dogovoreno. KM tablice su legalne i legitimne, a Kurtijeva namera je da oteža život Srbima - pojasnio je Petković odgovarajući na pitanja novinara u Nemanjinoj.

Po 150 put, ovo su naše crvene linije koje se ne prelaze

U odgovorima na novinarska pitanja, Petković je, kako je rekao, po 150. put ponovio. Ovo su naše crvene linije koje se ne prelaze: članstvo tzv. Kosova u UN, niti priznanje - ni de fakto ni de jure - samoproklamovane nezavisnosti Kosova.

On je ponovio da su se ovakve krize već dva puta dešavale, prvi put kad je 2021. godine dogovoreno da se uvedu stikeri, a drugi put prošle godine kada je dogovoreno da tablice sa KS oznakama ostaju dok se ne dogovori trajno rešenje. Sada, kako je dodao, Kurti ipak sprovodi jednostrane mere i ne dozvoljava vozilima sa KS tablicama da uđu u pokrajinu, iako je dogovor i uredba Vlade Srbije, da su KS tablice trajno važeće, dok se ne reši drugačije.

Petković je posebno podvukao da Kurti koristi tablice kako bi naneo štetu i provocirao srpsku zajednicu, iako je dogovoreno da primena tablica sa KM oznakom nemaju rok dokad važe, odnosno da su tablice sa stikerima važeće sve dok ne dođe do trajnog rešenja.

„Mi ćemo ostati uz svoj narod na KiM“, poručio je Petković.

Naglasio je da su svi ovi incidenti i napadi alarm za međunarodnu zajednicu i upozorenje da oni moraju da reaguju i uključe se u odbranu prava Srba na Kosovu. Petković je naveo da je od dolaska Kurtija na vlast bilo 309 incidenata.

Kurir.rs/SĐP/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track