RUSIJA JE DIREKTNA PRETNJA PO MIR U EVROATLANTSKOM REGIONU! General Romano: NATO se aktivno bavi pitanjem ruskih dezinformacija!
Foto: Privatna Arhiva

stav

RUSIJA JE DIREKTNA PRETNJA PO MIR U EVROATLANTSKOM REGIONU! General Romano: NATO se aktivno bavi pitanjem ruskih dezinformacija!

Politika -

Misija NATO-a KFOR je najopipljiviji pokazatelj višedecenijske posvećenosti NATO-a trajnoj bezbednosti na Kosovu i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu, rekao je za EWB šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano.

Kako je naveo, KFOR se danas sastoji od preko 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO.

- Naša misija KFOR igra važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. KFOR svakodnevno pruža doprinos bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu kao nepristrasan i pouzdan akter. U skladu sa svojim mandatom UN, snage KFOR-a su u potpunosti spremne da intervenišu ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti, bezbednosti i slobode kretanja. KFOR je od oktobra povećao svoje prisustvo na severu Kosova, između ostalog u vidu dodatnih snaga i patrola. Naša posvećenost ovoj misiji je nepromenjena - naveo je Romano.

KFOR, Vojska Srbije, Kosovo, Kosmet, Kosovo i Metohija
foto: Ilustracija, Zoran Šaponjić, Zorana Jevtić

Istakao je da NATO pozdravlja dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredstvo EU.

- Sad je od ključnog značaja da obe strane počnu da izvršavaju svoje obaveze u potpunosti i u što kraćem roku. NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju svog doprinosa stabilnosti na Zapadnom Balkanu, između ostalog putem mirovne misije KFOR - kazao je Romano.

Takođe, on je ocenio da je "neopravdan i brutalan agresorski rat Rusije protiv Ukrajine uzdrmao mir u Evropi i drastično promenio naše bezbednosno okruženje".

Rusija, Ukrajina, Rusija Ukrajina, šah
foto: Shutterstock

- Kao što je jasno istaknuto u novom Strateškom konceptu, Rusija je najznačajnija i direktna pretnja po bezbednost saveznika i po mir i stabilnost u evroatlantskom regionu. I ponoviću, uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu u različitim vidovima je intenziviran od početka invazije. U tom smislu, NATO se aktivno bavi pitanjem ruskih dezinformacija tako što objašnjavamo naše aktivnosti i iznosimo istinu u našim izjavama, kako na društvenim mrežama, tako i u tradicionalnim medijima. Pored toga, nastavićemo da pomažemo našim partnerima da jačaju svoje sposobnosti, npr. za borbu protiv dezinformacija i jačanje sajber bezbednosti, kako bi unapredili njihovu otpornost - zaključio je šef kancelarije NATO u Beogradu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track