"ARHIVA OVK BI OTKRILA ENGLESKO UČESTVOVANJE U SVEMU" Ilić: Oni su bili sveprisutni u ratu u Hrvatskoj, Bosni i u ratu na KiM
Kosovo i Metohija, Foto: Instagram/stop_nasilju1, Kurir TV

KIM

"ARHIVA OVK BI OTKRILA ENGLESKO UČESTVOVANJE U SVEMU" Ilić: Oni su bili sveprisutni u ratu u Hrvatskoj, Bosni i u ratu na KiM

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče članove Odbora za inostrane poslove, odbranu i oružane snage Senata Francuske i naglasio opredeljenje Srbije za dalje jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje sa Francuskom. Između ostalog bilo je reči I o nastavku pregovora Beograda i Prištine, a gosti koji su razgovarali su

Milutin Ilić, predsednika nevladine organizacije Geopolitikon i nezavisni novinar i Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM.

Drecun je prokoentarisao dešavanja na relaciji Bograd Priština.

Milovan Drecun, Milutin Ilić
foto: Kurir tv

- Umesto termina pravno nestalih, treba se provući termin prisilno nestali. To bi značilo da za sva nestala lica i kidnapovanja od strane OVK, odgovornost bi trebalo da snosi RS. Međutim Priština je izašla sa novi 10 predloga, od kojih smo prihvatili sve osim jednog. Sada se sve usaglasilo, ali nadajmo se da će ta deklaracija otvoriti put za rešavanje sudbine nestalih lica. Precizno se radi o nestanku 1.621 osoba! - navodi Drecun.

02:41

KIM

On u nastavku navodi da je Srbija u potpunosti izašla u susret, ali da bez arhive terorističke OVK ne može da se nastavi dalje.

Milutin Ilić se pridružio razgovoru davši uvid u pokušaj Prištine da, ponovo, prebaci krivicu na Srbiju, za svoje postupke.

- Posle Drugog svetskog rata je bilo prestižno predati se saveznicima sa Zapada i izbeći rusko zarobljavanje. Zapadne službe su te jedinice selile i ostavljale kao rezervu za dalje potrebe. Zapadne arhitekte tajnih službi su te ljude ostavljali naoružane, stvarali i selil, finansirali i obučavali, stvarali ekstremne nacionaliste i specijalne servise koji će im trebati za napad. Ostaci tavih projekata su ekstremni nacionalisti u Hrvatskoj, Bosni i OVK, UCK... - rekao je Ilić.

To je jedan zapadni servis, ponavlja on, i kao i u mnogim drugim slučajevima koji su "nedovoljno sudovi", oni treba da legitimiziraju neke postupke, a da su otvorene te arhive našao bi se engleski trag odmah.

- Englezi su bili sveprisutni u ratu u Hrvatskoj, Bosni i u ratu na Kosovu i Metohiji - dodao je Ilić, nakon čega su oba sagovornika prokomentarisala formiranje ZSO.

- Aljbin Kurti pokušava da čitavu priču razvodnji i da formira nešto slično nevladinoj organizaciji, što ne bi imalo nikakav značaj za Srbe na KiM, a ono što će se dešavati, znači da će uskoro na sastanku na vrhu, koji je najavljen negde posle 20 aprila, posmatraće se nacrt koji je napravio naš upravljački tim, a nakon toga da se taj status realizuje, da ga vlada u Prištini realzuje - rekao je Drecun.

Ilić je podsetio na Hradinajeve reči da Kosovo nema spoljnu politiku, nego je politika SAD njihova politika.

- Šta god mi mislili o Americi - ona je napravila Dejton, a taj sporazum ipak garantuje takav kakav mir, iako ovo zvuči kontroverzno. Kurtiju je deomkratija nužno zlo i on se nalazi pod pritiskom SAD. Evropska merila i evropski standardi žive u Evropi. Međunarodno pravo SAD je devastirano napadom na SRJ - rekao je Ilić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track