ČEDOMIR JOVANOVIĆ: Plan prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu ne može doneti ništa dobro
Foto: Kurir TV

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: Plan prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu ne može doneti ništa dobro

Politika -

On smatra da je regionu potrebna drugačija Evropa sa više demokratije, a ne kopanje po rovovima

Eventualni plan Brisela i Vašingtona da prekrajaju granice na Zapadnom Balkanu ne može doneti ništa dobro, rekao je za Gradsku RTV predsednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović.

On smatra da je regionu potrebna drugačija Evropa sa više demokratije, a ne kopanje po rovovima.

– Tripartitni plan Vašingtona i Brisela o podeli interesnih sfera na Zapadnom Balkanu nije nova ideja, već je aktuelizovan tokom 2018. godine – napominje Jovanović.

Suština je, kako je naveo, prekrajanje Zapadnog Balkana jer su planovi koji su nekada postojali bili ili loši ili ljudi nisu bili u stanju da ih ostvare.

- S tim što je to glupi plan u kome niko neće naći dobro za sebe, ali to je plan na kome se radi. Izbori u Crnoj Gori su prošli i u ovom trenutku je najveći pritisak na Sarajevo i Bošnjake, odnosno građansku opciju u Bosni, od kojih se traži da pristanu na jednostavnu formulu turske, četničke i ustaške Bosne – ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, niko u Srbiji ne voli nove tenzije.

- Problemi koji postoje u crnogorskom društvu su teret za Srbiju, a ne prilika. Nije normalan onaj ko u tome traži šansu. Ako bismo se bavili Beogradom narednih 100 godina, ne bismo mogli da rešimo sve probleme koje imamo. Šta ćemo sad da radimo? Mi gasimo krizu na Kosovu, a otvaramo krizu u Crnoj Gori, sa krizom u Bosni u jednom tako ludom svetu - naglašava on.

Kriza, kako objašnjava, koja je pred nama je posledica toga što neki poslovi nisu rađeni kada su morali.

- Ovde pre svega mislim na rešavanje Kosova i na dinamičniji, konkretniji, vitalniji proces evropskih integracija. Tako je postalo moguće da i Makedonija i Crna Gora uđu u NATO, a da istovremeno ostanu van EU, što je nezamislivo bez tog NATO-a. A to što niste u Evropi ostavlja mnogo toga u pitanje. Ipak, verujem da u svetu ima dovoljno razuma da se odupre ovoj politici alibija. To nikome ne valja – kaže Jovanović.

Treba nam, kako je naveo, stvarnija a ne kontradiktorna Evropa, više demokratije i tržišne ekonomije, a ne kopanja po rovovima.

- Ne treba da pretvaramo svoje živote u Bahmuta, samo zato što neko više ne zna šta da radi. Ako ne zna šta da radi, neka ćuti, jer ni oni do sada nisu uradili mnogo pametnih stvari – zaključio je Jovanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track