PREDSEDNIK SA ŠVEDSKIM MINISTROM: Traže nam da uvedemo sankcije Rusiji! Kad formirate ZSO, pokazaćemo koliko smo pouzdan partner!
Foto: Printscreen/Pink TV

obraćanje uživo

PREDSEDNIK SA ŠVEDSKIM MINISTROM: Traže nam da uvedemo sankcije Rusiji! Kad formirate ZSO, pokazaćemo koliko smo pouzdan partner!

Politika -

* Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama. O tome sam obavestio sve na kugli zemaljskoj

* Možda smo mi Srbi glupi, ali nismo baš toliko glupi, a u međuvremenu smo i naučili - sačekaćemo da vi ispunite svoje pa ćemo onda s velikom radošću da prionemo na posao

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom na Andrićevom vencu.

Posle sastanka usledilo je zajedničko obraćanje u kojem se predsednik posebno osvrnuo na pitanje Kosmeta.

1 / 6 Foto: Printscreen/Pink TV

- Govorili smo i o situaciji na Kosmetu. Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama. O tome sam obavestio sve na kugli zemaljskoj. Danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, kada formirate ZSO, tek kada to ispunite, mi ćemo da radimo sve drugo. To je obaveza koja postoji iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi. Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, onda ćemo da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner - kazao je predsednik koji je prethodno pozdravio gosta iz Švedske i rekao da smo zahvalni svim švedskim investitorima, te ukazao da je trgovinska razmena između dveju zemalja poslednjih godina povećana više puta.

"Nema igre oko toga. Ima da ispunite to, i tek kada to ispunite, onda ćemo mi da ispunjavamo naš deo. Možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa vašom obavezom da ovo u potpunosti ispunite, pa da mi tek onda radimo sve drugo", rekao je Vučić.

On je, posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Švedske, Tobijasom Bilstremom, rekao da se danas priča o tome da Albanci treba da "krenu u proces formiranja ZSO", a da Srbija treba odmah da ispuni "sve što njima padne na pamet".

1 / 5 Foto: Fonet

"Ne, stvari idu ovako: danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, a kada to uradite, Srbija je uvek svoju reč držala, kao što je držala i posle Briselskog sporazuma i ubuduće će i Srbija će svoj deo posla da ispuni", kazao je Vučić. Predsednik je naveo da je šefu švedske diplomatije ponovio stavove Srbije i šta je ona spremna da ispuni, kao i da neće podržati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Predsednik se zahvalio na iskrenosti partnera iz Kraljevine Švedske i kazao da se nada da gost "ne zamera na našoj iskrenosti" jer smatra da je iskrenost osnov svega.

O sankcijama Rusiji

Vučić je dodao da je šef švedske diplomatije ponovio da Kraljevina Švedska očekuje da Srbija usaglasi svoju politiku sa EU partnerima i uvede sankcije Ruskoj Federaciji a da mu je on kazao da "mora da se razume i naša, pozicija Srbije, u celoj stvari te naglasio da želimo da sačuvamo naš neutralan status posle čega je podsetio i na NATO bombardovanje Jugoslavije.

"Čeznemo da ostanemo neutralni"

Neko mora da razume našu poziciju, mi čeznemo da ostanemo neutralni a ne da pripadamo bloku koji nas je napao i naneo teške žrtve, rekao je predsednik kazavši i da je Bilstrem insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji.

Vučić je kazao da je Srbija uvek bila zahvalna Švedskoj zbog podrške i pomoći Srbiji na putu ka EU, i da je "dobro razumela" šta još treba da uradi, navodeći da je Bilstrem insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da se usaglasi s drugim članicama EU i onima koji su na putu ka EU.

"Govorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promenila sve, te je tako i Švedska posle 200 godina nepripadanja nijednom vojnom bloku odlučila da pripada jednom vojnom bloku (NATO). Ja sam, razumevajući poziciju Švedske, rekao da neko mora da razume i nas, jer nas je baš taj vojni blok napao bez dozvole Saveta bezbednosti UN 1999. godine", rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbija razumela poruke Švedske od uvođenja sankcija Rusiji, do ponašanja u odnosima sa Prištinom, naglasivši da je Srbija nezavisna i suverena i da će kao takva donositi odluke, ali vodeći računa i o onome što kažu partneri iz EU.

Najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja

Vučić je naveo i da je Švedska najveći ekonomski partner Srbije od svih nordijskih zemalja, da je 2022. godine trgovinska razmena bila na rekordnom nivou od 629 miliona evra. Naveo je da je u prva dva meseca ove godine ona povećana za 17,8 odsto i ocenio da bi do kraja godine trgovinska razmena mogla da pređe 800 miliona evra.

"Verujemo da ćemo ove godine preći tu cifru od 800 miliona evra i uskoro cifru od jedne milijarde evra trgovinske razmene. Na teritoriji Srbije funkcioniše ;241 kompanija sa švedskim predznakom i neke od njih su veoma značajne u izvoznom smislu i u smislu rasta BDP-a", kazao je Vučić.

Predsednik je kazao i da se razgovaralo o Kosmetu i podsetio da je tzv. Kosovo dobilo viznu liberalizaciju na desetogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO ni posle decenije nije uveden iako to nije nikakva nova obaveza već obaveza dogovorena i potpisana 15. aprila 2013. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja