PREDSEDNIK: Lažovi! I da svima bude jasno, Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u SE! Miran politički ustanak Srba na KiM
Foto: Zorana Jevtić

obraćanje naciji uživo iz predsedništva

PREDSEDNIK: Lažovi! I da svima bude jasno, Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u SE! Miran politički ustanak Srba na KiM

Politika -

* Još nisam odlučio idem li 2. maja u Brisel! Inače, 2. maja ne očekujem ništa i znam da tada ništa neće biti rešeno

* Ovo nije analiza izbornih rezultata nego tektonskih promena na KiM! Izborni debakl Kurtija i Kvinte

* I nemojte više da lažete i varate, i da svima bude jasno: Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, poručio evropskim i zapadnim predstavnicima

* Slađana Pantović dobila ukupno 5 glasova, a na prošlim izborima više od 80, "jasno je i da je došla i otišla u pratnji Kurtijeve policije"

BEOGRAD - Ovo nije prosta analiza izbornih rezultata na severu KiM nego tektonskih promena koje su se tamo dogodile a na kojima je srpski narod pokazao da traži veće poštovanje, i da traži drugačije postupanje od međunarodne zajednice, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samom početku svog današnjeg obraćanja naciji, dan posle Kurtijevih izbora na severu Kosova i Metohije.

- Juče se dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na KiM, ali plašim se da to mnogi nisu shvatili - rekao je Vučić i naglasio da je težak period pred nama, da se situacija sve više komplikuje, ali da nam ne treba nikakav sukob s NATO jer mi nismo sposobni za to, ali da ne smemo dozvoliti ni dalje ponižavanje našeg naroda na KiM.

- Ovo pokazuje ne sumrak nego mrak i kako je dozvoljeno sve ne bi li se Srbi unizili, ali i kako je srpski narod jak, a sad je najvažnije da sačuvamo mir... Razgovaraćemo i sa Srpskom listom i sa srpskim narodom, a svakoj okupaciji jednom dođe kraj samo što mi sada možemo da biramo trenutak kada će joj doći kraj.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Šta je naš zaključak

Naš zaključak je sledeći: da podržimo miran politički ustanak našeg naroda na KiM, da nam treba stvarni dijalog sa Albancima i stvarni dijalog sa evropskim predstavnicima, kao i da je ovo uvod u mnogo veću i mnogo ozbiljniju krizu jer 10 godina nisu hteli da saslušaju Srbe.

Najvažniji zaključak je da prestanete da lažete i varate nego da konačno saslušate Srbe kao ravnopravne partnere i da razgovarate s njima, poručio je evropskim i zapadnim predstavnicima.

Još jednom se zahvalio Srbima koji su juče doživeli prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, a da ni kamen nisu bacili i pokazali da nisu šaka zobi.

- Vi, nažalost, niste razumeli poruku srpskog naroda od juče, a ta poruka je da mi želimo da se naš glas sasluša i čuje i da nećete moći bez nas da radite, naglasio je predsednik i dodao da svi misle da Srbi jedva čekaju da se vrate u institucije, e pa ne čekaju! Srbi ne žele da se vrate u institucije".

- Ništa vi ljudi niste razumeli, juče su se dogodile tektonske promene, a vi niste ništa shvatili jer nikad niste hteli da saslušate Srbe, zato smo mi tu da ih saslušamo - rekao je Vučić da je sad prioritet da vidimo kako ćemo da zaštitimo Srbe i njihovui volju koja je juče iskazana plebiscitarno.

Obratio se evropskim i zapadnim predstavnicima i rekao da se sad vidi koliko su lagali i varali u Ohridu.

- Sad se vidi kako lažete i varate, zato ništa nisam ni potpisao u Ohridu. Sve što su govorili o Savetu Evrope, lagali su - rekao je Vučić.

Još nisam odlučio idem li 2. maja u Brisel

- Još nisam odlučio idem li 2. maja u Brisel, rekao je predsednik Srbije koji je prethodno naglasio da suštinskog dijaloga nema a onda pomenuo da lažu i varaju kad je reč o podnošenju zahteva za članstvo u Savetu Evrope.

- Ja vam ne dam lažovi jedni, prevaranti jedni, da se u bilo šta zakunete ne verujem vam ništa, a našem narodu verujem sve! Lažovi jedni, prevaranti... i kažu sve je prošlo mirno, pa nije prošlo mirno zbog njih nego što su se Srbi na Severu tako dogovorili! I sve je samo varanje ne bi li tzv. Kosovo steklo punu nezavisnost a nama pogled i oči zamaglili, rekao je Vučić.

Kazao je da će 2. maja verovatno ići na pregovore o Kosovu u Brisel, ali da će odlučiti tek kad sasluša stavove pregovaračkog tima Vlade.

- Oni tamo (u Briselu) nisu pročitali ni proučili pregovaračka akta. Lupetaju gluposti, kazao je predsednik i dodao da zna da 2. maja ništa neće biti rešeno i da ništa i ne očekuje od tog odlaska u Brisel.

Dodao je i da Zapad nije razumeo poruku srpskog naroda koji je bojkotovao glasanje pa se osvrnuo na deo izjave portparola EU Petera Stana, koji je naveo da "postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između tzv. vlade Kosova i kosovskih Srba na severu".

"Srbi baš to neće, vi ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, niste hteli da ih čujete. Nikada ni za šta niste hteli da čujete. Niste razumeli jedinstvenu poruku srpskog naroda od juče. Ta poruka je da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas", kazao je Vučić.

Naveo je da niko od Srba ne želi da se vrati u kosovske institucije i dodao da će on da se bori za to kad bude formirana Zajednica srpskih opština i povučeni specijalci sa severa Kosova.

Vučić je prokomentarisao i izjavu ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenira da su jučerašnji izbori održani u skladu sa tzv. ustavom Kosova.

"E, svaka ti čast, mnogo si to pametno saopštio. To je sve što imam da kažem", kazao je Vučić.

"Na Kurtijeve izbore izašlo samo 13 Srba, tačnije 11!"

Vučić je dodao da je na lokalne izbore juče izašlo slovima i brojem samo 13 Srba, što je 0,029 u procentima, kao i nijedan Srbin u Zubinom potoku. Srbi nisu izašli ni u jednom srpskom naselju, osim onih u albanskom naselju Čabra, s tim što je dvoje Srba naknadno izjavilo da se zbunilo jer nije imalo ni televizor, što znači da je na izbore izašlo ne 13 nego 11 Srba.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Dodao je i da je srpska kandidatkinja Slađana Pantović dobila ukupno 5 glasova, a na prošlim izborima više od 80, te da je "jasno i da je došla i otišla u pratnji Kurtijeve policije".

Predsednik je pomenuo i posetu švajcarskog ambasadora glasačkom mestu na kojem je u biračkom odboru bio Albanac sa tetovažom UČK.

Ali i nezabeležen slučaj u istoriji u kojem su dve albanske familije u dva sela bili kandidati za odbornike a članovi njihovih porodica članovi biračkog odobra na tom mestu?! Predsednik je dodao da je izlaznost bila manja od procenta, ne samo kad je reč o Srbima nego da ni Albanci nisu izašli na sopstvene izbore.

- Izborni debakl Kurtija i Kvinte i nisam slučajno pomenuo samo Kurtija nego i Kvintu... Ovo je istorijski događaj jer se nikada ništa slično nije dogodilo na tlu Evrope, ovakva izlaznost manja od procenta i pod tri: dosad nikad viđena ovakva sloga, jedinstvo i disciplina Srba, nikad tako odgovorno i organizovano, čak ni kad su Albanci to nekad davno radili.

"Ja sam taj koji je naredio da se ruše udžerice u Savamali"

- Ja sam taj koji je naredio da se ruše udžerice u Savamali, koje su tajkunima koristile da se nezakonito bogate! Beograd na vodi je bio moj san! A kompletni idioti su oni koji su to rešili da urade noću, a trebalo je po danu i da mene pozovu da to nadzirem, rekao je predsednik Srbije naglasivši da je on taj kog i nazivaju kriminalcem, majmunom...

Dodao je i da se danas isti ti šetaju na tom mestu, kupuju stanove u Beogradu na vodi za razliku od njega koji to ne može a bili su protiv da Srbija napreduje, da zarađuje, da ima jedan od najlepših gradova u gradu.

- Videli ste da na ulici u Mitrovici juče nije bilo nijednog Srbina, niko ni po hleb nije otišao, a popodne pune ulice - da se vidi da smo mi tu, da tu živimo, a vi nas ne primećujete, ignorišete nas, da se vidi da ih niko sa Zapada nije slušao....

- Pod četiri, ono što je najvažnija poruka, ne samo nama nego i celom svetu - da mi suštinskog dijaloga nemamo, da mi ne razgovaramo, nego samo dobijamo nekakve papire... - naglasio je predsednik i dodao: Naš narod je juče referendumski, gotovo plebiscitarno, pokazao koga neće na severu Kosmeta.

"Mi smo ti koji možemo da biramo kada će biti kraj okupacije"

Vučić je izjavio danas da Srbija u "teškoj situaciji" oko Kosova i Metohije ima prednost što je ona ta koja "može da bira trenutak kada će biti kraj okupacije". "Najvažnije je da sačuvamo mir, a ja ne vidim velike probleme u tome da okupacija pokaže svoje pravo lice. Jednom okupaciji mora da dođe kraj, samo smo mi ti koji biramo trenutak, više nisu oni ti koji biraju trenutak", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Prema njegovim rečima, ako postoji jedna prednost u trenutnoj situaciji, onda je to prednost koju Srbija ima.

"Mi smo ti koji možemo da biramo kada će biti kraj okupacije. Oni više o tome ne odlučuju. Oni su odlučili da okupiraju narod i teritoriju, narod koji ih ne želi na teritoriji na kojoj nikada nisu bili prisutni i na kojoj ih niko nije želeo. Nikada se to nije dobro završilo po okupatora", kazao je Vučić.

Podsetimo, na vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Petković je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

Kurir.rs

Bonus video:

00:51

Aleksandar Vučić u Batajnici na vojnoj vežbi Granit 2023

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja