POKRENUTA PROCEDURA: Zahtev lažne države Kosovo prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope
Foto: Shutterstock

POKRENUTA PROCEDURA: Zahtev lažne države Kosovo prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Politika -

Zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, odlučeno je na današnjoj vanrednoj sednici Komiteta ministara, potvrdila je šefica Misije Srbije u SE Aleksandra Đurović.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.

Današnje vanredno okupljanje KMSE sazvano je na insistiranje Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija tzv. Kosova, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.

Prosleđivanje zahteva tzv. Kosova za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dve.

Šef mađarske delegacije u PSSE Nemet Žolt usprotivio se jutros na Birou PSSE pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.

Mađarski poslanik pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem tzv. Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosovo svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".

Kurir.rs/KosovoOnline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track