RAT U UKRAJINI VOJNI SVETSKI BIZNIS: Ko prednjači u trci za naoružanjem i kolike cifre novca će države odvajati?
Foto: Kurir

RAT U UKRAJINI VOJNI SVETSKI BIZNIS: Ko prednjači u trci za naoružanjem i kolike cifre novca će države odvajati?

Vesti -

Svetska vojna potrošnja dostigla je novi rekord! Ukupni globalni vojni rashodi iznedrili su vrtoglave cigre koje države izdvajaju za naoružanje. Troškovi su porasli za 3,7 odsto u 2022. godini, a njihov novi maksimum je 2.240 milijardi dolara.

Vojni rashodi su i u Evropi zabeležili naveći porast u prethodnoj godini i sada su dostigli maksimum u poslednjih 30 godina, objavio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira.

Silvija Slamnig, Usijanje
foto: Kurir

Primaran razlog za to je rat u Ukrajini. Novac za naoružavanje najviše troše Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija. Stručnjaci smatraju da će novi, maksimumi vojne potrošnje koji se tek očekuju, nadmašiti ove trenutne, jer je naoružavanje svim državama postalo prioritet.

Prethodno su države članice NATO kao zajednički cilj postavile da za odbranu izdvajaju najmanje dva, a bliže tri odsto bruto domaćeg proizvoda. To je, međutim, od 30 država ispunilo tek sedam.

Gosti Usijanja će govoriti o tome kako je rat postao super svetski vojni biznis, kolike cifre novca će države odvajati, šta će zbog toga ispaštati, kao i gde su SAD, Kina i Rusija u trci za naoružanjem?

Mahmud Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track