PETKOVIĆ: Priština novim zakonom o eksproprijaciji želi da legalizuje otimačinu srpske zemlje
Foto: Printscreen/Kosovo online

DIREKTOR KANCELARIJA ZA KIM

PETKOVIĆ: Priština novim zakonom o eksproprijaciji želi da legalizuje otimačinu srpske zemlje

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da su vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem pokrenule proceduru donošenja novog zakona o eksproprijaciji s ciljem novih destabilizacija na terenu.

Petković je u saopštenju naveo da tim zakonom Priština doslovno želi da legalizuje otimačinu srpske zemlje na severu Kosova i da na njoj grade svoje takozvane vojne i policijske baze.

"Novim zakonom koji je pripremila Priština bukvalno bilo koji srpski objekat ili zemlju u koju Kurti uperi prst, vlasti u Prištini mogu proglasiti 'javnim interesom' i na tom mestu graditi nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice", istakao je Petković u saopštenju.

Direktor vladine Kancelarije kaže da na to posebno ukazuje član 7, stav 2.3.14 koji doslovno kaže.

"Legitmini javni interes se odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih."

Kako dodaje, nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje koju Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa.

Istile da je jasna namera Prištine da se tim pravnim nasiljem brutalno obračunava sa srpskim narodom koji je mirno, ali odlučno rekao ne okupaciji i otimačini.

"Priština je angažovala takozvano Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Ono što je posebno indikativno da je za taj dokument organizovana navodno javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova, daleko od očiju javnosti, a danas ističe rok za dostavljanje komentara na predloženi dokument", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i u tom konkretnom slučaju zajedno sa svojim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastaviti pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini i obratiće se svim međunarodnim misijama i EU kako bi se takva pravna uzurpacija sprečila.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track