PREDSEDNIK SRBIJE SVEČANO OTVORIO OBNOVLJENU TVRĐAVU FETISLAM: Ovo će biti POSEBNA ATRAKCIJA, hvala našim EU partnerima FOTO
Foto: Printscreen/Pink

PREDSEDNIK SRBIJE SVEČANO OTVORIO OBNOVLJENU TVRĐAVU FETISLAM: Ovo će biti POSEBNA ATRAKCIJA, hvala našim EU partnerima FOTO

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju obnovljene tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu.

Za obnovu je kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" uloženo 1,3 miliona evra, a svečanosti prisustvuje i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasadorka Nemačke Anke Konrad, a nakon obraćanja zvanica, biće održan koncert Simfonijskog orkestra.

19.45 - Prisutnima se obratio Emanuele Žiofre

- Rekonstrukcija ove tvrđave bila je prirodna stvar nastavka saradnje između EU i Srbije u revitalizaciji utvrđenja na Dunavu. Započeli smo ovu saradnju sa Golubačkom tvrđavom, zatim onom u Baču, a evo sada smo ovde završili i Fetislam. Radimo i druge stvari. Svi ovi lokaliteti su neizbežna znamenitost - rekao je Žiofre.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Ulaganjem u očuvanje ovih spomenika podstičemo turizam, a turisti ih već prepoznaju. To je razlog zašto su EU i Nemačka uložili u ovaj projekat.

19.00 - Predsednik obišao tvrđavu

Predsednik je na početku istakao da sedam tvrđava koje mi imamo u Srbiji u Evropi niko nema.

- EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde. Pomagali su nam još i za Golubac i za Bač i za Fetislam. Uvek dodamo i mi nešto para i opština nešto para. Evropljani nam poklanjaju pare, to su njihove pare i hvala im na tome. Oni su i uradili i dobro su uradili - rekao je Vučić prilikom obilaska tvrđave.

- Ovo će biti posebna atrakcija. Super izgleda. Prvi put sam ovde na ovoj tvrđavi i zaista je lepo mesto - rekao je Vučić koga narod koji se nalazi na tvrđavi pozdravlja aplauzima.

- Dodajte vi još neki dinar, a i mi ćemo. Taman vi još da dodate para, i mi ćemo, evo da se dogovorimo, vi pola, mi pola. Uložićemo i u biciklističku stazu. Ljudi se sad nadaju da završimo brzu saobraćajnicu do Golupca, pa da onda produžimo i do Brze Palanke, što će mnogo značiti za ovaj kraj u turističkom smislu. Videli ste dobar put od Kladova do Donjeg Milanovca i do Brze Palanke - dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Nakon obilaska i ceremonije otvaranja tvrđave Fetislam, nastupće "Cine & Rock" orkestar.

Anke Konrad rekla je prilikom svečanog otvaranja da joj je drago što se nalazi na otvaranju obnovljene tvrđave koja je obnovljena uz finansijska sredstva EU i Nemačke.

- Ovo je važan događaj za ljude u Srbiji, ali i EU - rekla je Konrad i dodala da je ovaj projekat značajan za razvoj turizma.

Predsednik Aleksandar Vučić se obratio i pozdravio sve prisutne.

- Fetislav danas izgleda fantastično. Tvrđava od kada je prešla u naše ruke nije ovako lepo izgledala, ni Kladovo nije ovako lepo izgledalo. Hvala našim EU partnerima na ogromnom novcu koji su uložili. Nama ostaje da uradimo ovde zdravstveni centar i uradićemo. Ono što je još važnije za sve ovde to je izgradnja brze saobraćajnice. Otvaram Fetislav, Živela Srbija.

1 / 4 Foto: Printscreen/Pink

SIMBOL VERE, MIRA I SLOGE MEĐU NARODIMA

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova Evropske unije. Rekonstukcijom tvrđave, osmišljavanjem novih usluga i sadržaja u cilju prezentovanja kulturnog nasleđa i turističkih potreba na lokalitetu od 16 hektara Fetislam će predstavljati glavni turistički proizvod u najvećem razvojnom potencijalu Kladova. Inače, tvrđava Fetislam u Kladovu predstavlja kulturno-istorijsko blago Kladova i jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija u ovom delu Srbije. Tvrđava je podignuta u 16. veku, u doba Otomanske imperije, kao deo sistema napade na mađarske gradove. Ime Fetislam dolazi od turskih reči koje označavaju osvajanje islama. Sa svojim impozantnim kamenim zidinama, kulama i bastionima, tvrđava Fetislam predstavljala je neosvojivu tvrđavu koja je uspešno odolevala napadima neprijatelja. U toku svoje istorije, tvrđava je bila u vlasništvu različitih vladara. Tvrđava Fetislam je ne samo kulturno-istorijsko blago Kladova i Srbije, već i simbol vere, mira i sloga među narodima. Njena impozantna arhitektura, bogata istorija i predivna priroda koja je okružuje, čine je idealnim mestom za turiste koji žele da se upoznaju sa istorijom ovog kraja i uživaju u predivnim pejzažima Dunava i okolnih brda.

Rekonstrukcijom tvrđave Fetislam obuhvaćeni su Varoš kapija sa pratećim bedemima i kazamatima i Letnja pozornica u Malom gradu. Izgradnju te tvrđave na Dunavu naredio je 1524. godine sultan Sulejman Veličanstveni a utvrđenje se sastoji iz Velikog i Malog grada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja