PRVOMAJSKI URANAK ALA SPS U KRAGUJEVCU: Na terasi hotela jeli kačamak uz koračnicu "Bela ćao"
Ilustracija, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

posle tri godine pauze zbog epidemije korona virusa

PRVOMAJSKI URANAK ALA SPS U KRAGUJEVCU: Na terasi hotela jeli kačamak uz koračnicu "Bela ćao"

Politika -

KRAGUJEVAC - Gradski odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) organizovao je danas, posle tri godine pauze zbog epidemije korona virusa, tradicionalni prvomajski uranak u Šumaricama.

Za razliku od ranijih godina kada se 1. maj obeležavao koncertima i nastupima folklornih ansambala kojima je prisustvovao veliki broj, uglavnom starijih građana, ovoga puta od te tradicije je ostao samo kačamak koji je pripremljen u hotelu "Šumarice".

Učesnici prvomajskog uranka, uglavnom članovi SPS i njihovi simpatizeri, sedeli su na terasi hotela i jeli kačamak uz tonove pesme "O Bella ciao".

Potpredsednica Gradskog odbora SPS Gordana Todorović rekla da je SPS naslednica srpske Socijaldemokratske partije osnovane 1903. godine koja je bila član Druge internacionale i da baštine iste te vrednosti.

Mi se zalažemo za veća radnička prava, a ne samo kao radnici u Čikagu koji su tražili osmočasovno radno vreme. Mi danas pokušavamo da se izborimo za bolje uslove rada zaposlenih u Srbiji, za veće zarade i protiv rada na crno, rekla je Todorović. Jutros nije bilo drugih prvomajskih manifestacija, a povodom Praznika rada nije bilo ni sindikalnih okupljanja. Izostalo je i tradicionalno prvomajsko roštiljanje na izletištima oko Kragujevca.

Jedan od mlađih ribolovaca na Šumaričkom jezeru Ivan Petrovi, rekao je FoNetu da "tradicionalni prvomajski uranak više nije aktuelan" i da se umesto njega u poslednjih nekoliko godina održava đurđevdanski uranak 6. maja.

Đurđevdanski uranak organizuje se na Đurđevdan kada je krsna slava i dan grada Kragujevca. Tada se na ovom jezeru okupi po nekoliko stotina mladih, rekao je Petrović.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track