ANALIZA: Izbori mogući do kraja godine, ali oni neće značajno promeniti odnos snaga vlasti i opozicije
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

POLITIKA

ANALIZA: Izbori mogući do kraja godine, ali oni neće značajno promeniti odnos snaga vlasti i opozicije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja maja biti zanimljivih političkih događaja!

- Pre toga moramo da sačuvamo stabilnost zemlje, to je osnovna stvar i prioritet. To je suština. Nismo mi ovde da bismo brinuli o sebi i svojim foteljama, mi smo ovde da bismo čuvali zemlju i da bi Srbija mogla da ide napred - istakao je Vučić gostujući na RTS.

Tri opcije

Takođe, ovih dana su mediji objavili saznanja da je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić svojim govorom pred stranačkim kolegama nagovestio, navodno, da razmatra tri opcije - prihvatanje ostavke celog kabineta Ane Brnabić, zajedničku ostavku i Vlade i predsednika i izlazak na opšte izbore, na kojima Vučić ne bi mogao da se kandiduje za predsednika ili ostavka samo predsednika Srbije. Koja god odluka da bude doneta, ona će biti potvrđena na skupštini SNS 27. maja.

Analitičari za Kurir ocenjuju da je održavanje prevremenih izbora poželjna, pa čak i nužna odluka.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za naš list da je teško prognozirati šta bi kome odgovaralo u ovom trenutku, ali ukazuje da je trend u biračkom telu takav da je podrška vlasti stabilna i mnogo ubedljivija u odnosu na opoziciju.

- Opozicija je razjedinjena i bez pravog liderstva, često uzajamno sukobljena, tako da imate utisak da su više jedni protiv drugih nego protiv vlasti. Po svemu što je do sada poznato, bila bi manje-više repriza rezultata od prošle godine, ali to je ocena bez kampanje i datuma održavanja izbora - navodi naš sagovornik.

Najavljeni još ranije

I prema oceni političkog analitičara Branka Raduna, izbori ne bi promenili odnos snaga na političkoj sceni.

Branko Radun
foto: Kurir Televizija

- Ako postoje politička volja i mogućnost da se tenzije razreše izborima, onda su oni dobri. Može da bude razlog za njihovo ranije održavanje i ako se pojača pritisak u vezi sa Kosovom, pa ih vlast raspiše da se vidi kako bi građani glasali o pitanju Kosova, imajući u vidu da se zna šta koja stranka zastupa o tom pitanju, pa da to bude i neka vrsta referenduma - smatra Radun.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da su izbori nužni.

- Izbori su, inače, na neki način još formiranjem Vlade najavljivani od samog početka. Svakako nam trebaju demokratski izbori koji će smanjiti tenzije i važno je da, koliko je moguće, da se oni obave na pravi način. Trebaju nam legitimni izbori, i to već tokom ove godine - kazao je Stojiljković.

Boško Jakšić

Održati ih ove godine

Novinar Boško Jakšić smatra da su Srbiji potrebni prevremeni izbori i zbog kosovskog pitanja. Kako kaže, ima rezona da oni budu održani ove godine.

- Ti izbori su potrebni ne toliko o pitanju promene unutrašnje političke scene, jer je to taj odnos snaga, već je potreba za izborima Kosovo. Odluke koje se tiču Kosova nalažu da se održe izbori pre nego što se prihvate te odluke - kazao je Jakšić za Kurir.

I.Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track