DOĐU U DŽEMPERU, A ODU U FRAKU! Akademik Vuksanović o Crnoj Gori: Sreli su se dolazeći i odlazeći, varnice će tek da sevaju
Foto: Zorana Jevtić

stav

DOĐU U DŽEMPERU, A ODU U FRAKU! Akademik Vuksanović o Crnoj Gori: Sreli su se dolazeći i odlazeći, varnice će tek da sevaju

Politika -

Akademik SANU i književnik Miro Vuksanović prokomentarisao je u današnjem intervjuu Kuriru stanje u Crnoj Gori, gge je on i rođen. Osvrnuo se i na odlazak Mila Đukanovića s vlasti posle više od tri decenije provedenih na tom mestu.

- A šta bih o prilikama u svojoj Crnoj Gori mogao da kažem a da to nije mešanje u unutrašnje poslove druge države? Meni je moja kuća postala inostranstvo. Vidim šta se događa, ali mi nije milo što nije otišao Milo, jer su tamo svi koji su ga toliko godina održavali na visokom mestu. Biće zamenjen, ali će milovina dugo ostati. Tvrdi se da je jedan od najbogatijih političara na svetu, a na njega su krenuli da mu ruše obnovljenu kuću u selu. Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj stranka koja dobije izbore ne može dobiti vlast. Tri godine je sve u državi privremeno osim čoveka čija su ovlašćenja simbolična. Mala Crna Gora je uvek bila velika metafora. Ali tamo kao nigde ima mladih, lepih i pametnih. Dođu u džemperu, a odu u fraku. Sad su se sreli dolazeći i odlazeći. Varnice će tek da sevaju - ocenio je Vuksanović.

Inače, on u svojoj novoj knjizi "Nikad dosta života - danonoćni zapisi" često spominje Crnu Goru. Tako je na jednom mestu zapisao: "Nigde nema obećanja bez obaveza i pohvala bez razloga kao u Crnoj Gori."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track