BLOKADA GAZELE JE KRIVIČNO DELO! STRUČNJACI ZA KURIR: To je opasno! A šta ako je nekom život u opasnosti?!
Foto: Printscreen/Naxi kamere

JASNO

BLOKADA GAZELE JE KRIVIČNO DELO! STRUČNJACI ZA KURIR: To je opasno! A šta ako je nekom život u opasnosti?!

Politika -

Blokiranje saobraćajnica, a naročito međunarodnog autoputa i mosta Gazela, što je deo opozicionih partija učinio u petak, ne samo što predstavlja krivično delo, već može izazvati dodatne tenzije među građanima i biti veoma opasno, ocena je sagovornika Kurira.

Deo opozicije je pre nekoliko dana organizovao skup u centru Beograda tokom kojeg su najpre zatvorili nekoliko centralnih gradskih ulica, a potom i blokirali Gazelu na nekoliko sati, čime su u saobraćajnom špicu maltretirali sugrađane, ali i brojne strance koji su prolazili kroz našu zemlju. Niko nikome ne osporava pravo na proteste, to je demokratska tekovina svake uređene zemlje, ali i u najrazvijenijim zapadnim državama postoje granice preko kojih se ne ide niti toleriše ovakvo kršenje zakona.

Milan Vujanić
foto: Kurir Televizija

Milan Vujanić, dugogodišnji profesor na Saobraćajnom fakultetu, za Kurir ukazuje da blokiranje saobraćajnica nije dozvoljeno zakonom, ali i da može biti opasno.

- Nije zakonom dozvoljeno blokiranje bilo kakvih saobraćajnica, pa tako i Gazele. Uprkos tome, vrlo često građani protestuju upravo tako, to nije nešto novo u našoj praksi. Treba imati u vidu da takva situacija, u kojoj ne može da se prođe putem, može uticati na one koji iz 1.001 razloga moraju da prođu tom saobraćajnicom, te da može nekome biti potrebno i zbog spašavanja života - ističe Vujanić.

Vanredni profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić ističe da blokada saobraćajnica nikako nije pametan potez, te da se na taj način iritiraju građani koji u tome ne učestvuju.

Zoran Dragišić
foto: Marina Lopičić

- Srbija je demokratska država i u njoj je svakome dozvoljeno da iznese stav, pa i da organizuje proteste na ulici, ali politički nije mudro blokirati grad i maltretirati građane koji ne učestvuju u tome, bilo zato što se ne slažu sa njima ili su potpuno nezainteresovani. Pogotovo blokiranjem mosta kao što je Gazela, koja je međunarodni put, nastaju problemi za veliki broj ljudi - kaže Dragišić.

Podsetimo, deo opozicije koji protestuje u Beogradu pod parolom "Srbija protiv nasilja", prošlog petka blokirao je saobraćaj u prestonici i most Gazela na nekoliko sati. Takođe su najavili protest i za ovaj petak uz, ponovo, blokadu saobraćajnica i mostova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track